Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brann brøt ut i oljetanker - over 100 evakuert

Over 100 personer er evakuert fra området. Det er opprettet flyforbud over - og ferdselsforbud rundt terminalen, der tankeren tok fyr.

BRANN: Politiet jobber med å evakuere personer bort fra området, mens brannvesenet kjemper med å få slukket flammene om bord på en oljetanker utenfor Bergen. Foto: Redningsselskapet Vis mer
  • Har du tips, video eller bilder? Kontakt Dagbladet på telefon 24 00 00 00 eller mail: 2400@db.no

SISTE: 110-sentralen i Hordaland melder på Twitter at brannen er slokket.

- Status er at brannen er slokket, men vi fortsetter kontroll og kjøling av området sier avdelingsleder Arne Pettersen ved 110-sentralen til Dagbladet.

Brannvesenet har jobbet på spreng med å få stoppet en brann og påfølgende røykutvikling i oljetankeren «Dubai Harmony», som ligger til kai ved Stureterminalen utenfor Bergen.

Ifølge Pettersen startet brannen i tankerens strømgenerator.

- Dette gjorde slokningsarbeidet utfordrende, fordi det gikk utover vanntilførselen, sier Pettersen.

- Men vi fikk lagt inn vann fra andre kilder, og fikk slokket brannen, legger han til.

Det var i båtens maskinrom at brannen startet, og brannvesenet jobber nå med å kjøle ned området, og vil gjennomgå det med varmesøkende kamera.

BRANN: Brannvesenet jobbet fredag med å få stoppet en brann og påfølgende røykutvikling i oljetankeren «Dubai Harmony», som ligger til kai ved Stureterminalen utenfor Bergen. Foto: Paul S. Amundsen
BRANN: Brannvesenet jobbet fredag med å få stoppet en brann og påfølgende røykutvikling i oljetankeren «Dubai Harmony», som ligger til kai ved Stureterminalen utenfor Bergen. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

Evakuerte

106 personer ble evakuert fra Stureterminalen, fordi en brann på en oljetanker potensielt er forbundet med en eksplosjonsfare, opplyser operasjonsleder Bjarte Rednord overfor Dagbladet.

- Det er 23 personer om bord i tankeren, hvor det er røykutvikling. Det drives nå med brann- og røykbekjempelse på tankeren, sa operasjonsleder Rebnord til Dagbladet tidligere i dag.

Han fortalte at slokningsarbeidet hovedsakelig pågår på båten - og at det er kapteinen der som har tatt beslutningen om å ikke evakuere mannskapet.

- Det er innført et ferdselsforbud på en nautisk mil rundt hele Stureterminalen, samt et flyforbud på 3000 meter over terminalen, sier Rednord.

En av personene om bord i tankeren som tok fyr, har blitt undersøkt av helsepersonell for mulige røykskader, opplyser politiet til Dagbladet.

STOR INNSATS: Over 100 personer ble evakuert fra området, og det ble igangsatt en stor innsats for å unngå en potensiell katastrofe. Foto: Paul S. Amundsen
STOR INNSATS: Over 100 personer ble evakuert fra området, og det ble igangsatt en stor innsats for å unngå en potensiell katastrofe. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer

Evakuert

Samtidig som 106 personer er evakuert fra Stureterminalen er 22 såkalte nøkkelpersoner igjen på terminalen, ifølge Rednod.

- Det siste vi har fått høre er at brannen ikke er slukket, men at man skal ha en viss kontroll, sa Rebnord tidligere i dag.

- Er det fare for spredning?

- Det vil potensielt være en fare for det når det brenner i en tanker som frakter olje. Det vil da være en eksplosjonsfare, men brannvesenet er om bord i båten og melder altså om en form for kontroll.

EVAKUERT: 106 personer er evakuert fra olje- og gassterminalen Stureterminalen, som er en viktig utskipningshavn for råolje og LPG i Øygarden kommune i Hordaland. Foto: Equinor
EVAKUERT: 106 personer er evakuert fra olje- og gassterminalen Stureterminalen, som er en viktig utskipningshavn for råolje og LPG i Øygarden kommune i Hordaland. Foto: Equinor Vis mer

Oljetankeren «Dubai Harmony» la til kai klokka 02.15 natt til fredag. Politiet fikk melding om røykutvikling fra skipet klokka 10.59.

- Det kom en del svart røyk fra maskinrommet, sier Rebnord til BA.

Ifølge avisa var lokalt brannvesen raskt på stedet og startet skumlegging av tankeren.

Arne Pettersen, avdelingsleder ved 110-sentralen, sier til samme avis klokka 12.05 at det ikke er meldt om kontroll over brannen.

Nødetatene har videre opprettet en sikkerhetssone på 500 meter rundt båten, som skal ha 40 000 liter med bunkersolje om bord.

- Dette gjør vi for å få arbeidsro. Dessuten kommer det svart røyk fra båten som ikke er bra å få i seg, sier Pettersen til BA.

Viktig havn

Den 250 meter lange oljetankeren «Dubai Harmony» er registrert i Liberia.

Stureterminalen er en olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG i Øygarden kommune i Hordaland.

Eskil Eriksen, pressetalsperson for Equinor, sier til Dagbladet at selskapet er orientert om brannen.

- Vi har mobilisert våre ressurser og bistår skipet med vårt personell. Vi har brannmannskap og har også båter som kan bistå med slukking, ved behov, sier Eriksen til Dagbladet.

Han opplyser videre at Equinor rutinemessig har evakuert alt personell som ikke har beredskapsoppgaver bort fra terminalen.

OLJETANKER: Den 250 meter lange oljetankeren «Dubai Harmony» er registrert i Liberia. Foto: Paul S. Amundsen
OLJETANKER: Den 250 meter lange oljetankeren «Dubai Harmony» er registrert i Liberia. Foto: Paul S. Amundsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling