Brann, flom og kaos

Rita er svekket til tropisk storm, men etterlater seg en sti av brann, flom og kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Orkanen Rita traff land som en kategori 3-orkan klokka 09:38 i dag morges norsk tid. Orkanens øye traff kysten i grenseområdet mellom Louisiana og Texas.

Rita ble i dag først nedgradert til kategori 2, senere til kategori 1 og nå i kveld til en tropisk storm

Amerikanske myndigheter er i gang med å oppsummere skadeomfanget. AIR Worldwide har estimert kostnadene etter orkanen til mellom to og en halv og fem milliarder.

Verst i Beaumont og Lake Charles

Uværet har medført tornadoer, kraftig regn, branner, flom, strømstans og ødelagte bygninger og veier. Aller hardest rammet ser byene Lake Charles og Beaumont ut til å være. I Lake Charles herjer fremdeles sterk vind. Tidligere i dag ble et stort containerskip revet løs. Flyplassen i byen har alvorlige skader. Flere steder har vinden revet takene av hus, blåst ut vinduer og revet ned trær. TV-bilder viser enorme mengder flomvann.

- Jeg har aldri sett noe lignende... takene er borte fra de fleste større bygninger, sier politimester Ricky Fox i Vinton, Louisiana til Reuters.

I Beaumont, Texas, hvor mange av landets oljeraffinerier ligger, er 90 - 95 prosent av befolkningen evakuert. Det forventes også at skadene i raffineribyen Port Arthur i Texas er store. Foreløpig ser det ut til at selve raffineriene er blitt spart.

- En krigssone

BEAUMONT, TEXAS: En av de hardest rammede byene. Foto: EPA/ SCANPIX
BEAUMONT, TEXAS: En av de hardest rammede byene. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

New Orleans og omegn er oversvømt på ny, etter at dikene brast i går. Arbeidet med å gjenreise byen er satt kraftig tilbake, men byen har likevel kommet bedre fra denne orkanen enn man fryktet.

I alt to millioner mennesker i Texas og Louisiana er uten strøm.

Houston gikk klar av selve orkanen, men det er meldt om flere branner, både i og rundt Houston-området. I Pasadena tok et kjøpesenter fyr. Fredag kveld brøt det ut brann i historiske Strand district i Galveston, Texas.

- Det var som en krigssone, ildkulene skjøt over gata, sier brannsjef Michaela Varela til AP.

I alt tre millioner mennesker ble jaget på flukt av Rita. Flere steder, blant annet i Galveston, Houston og Beaumont, advares folk mot å vende tilbake enda.

- Ikke kom hjem enda. Stormen er ikke over, sier Houstons borgermester Bill White til CNN tidligere i kveld.

Køene på de store trafikkårene var enorme før orkanen nådde land. Ingen er sålangt bekreftet omkommet som følge av orkanen.

Går mot Mississippi

Orkansenteret befinner seg nå øst i Texas, mot grensa til Louisinana, ifølge National Hurricane Center. Orkanen, som nå nærmer seg mer en tropisk storm, beveger seg i nordøstlig retning mot delstaten Mississippi.