Torsdag kveld begynte det å brenne i batteriferja MF «Ytterøyningen» i Sunnhordland. Dette er den første brannen i en batteriferje i Norge.
Situasjonen forverret seg ytterligere på fredag da det i tillegg eksploderte i batterirommet til ferja. Nå mener regionsjefen i ferjeselskapet Norled at ferja fortsatt er brannfarlig, melder Teknisk Ukeblad.
- Lukter brent
To elektriske vifter har gått gjennom helga for å blåse frisk luft ned i batterirommet for å hindre at gasskonsentrasjonen blir for høy.
Regionsjefen i ferjeselskapet Norled, Andre Utåker, forklarer overfor Teknisk Ukeblad at utluftingen har vært spesielt vanskelig da noen av gassene er tyngre enn luft.
Dermed frykter de også at det fremdeles er gasslekkasjer på stedet.
- Det lukter brent når du går forbi ferja nå. Om det er farlig gass eller bare svilukt vet jeg ikke, sier Utåker til Teknisk Ukeblad.
Han forklarer at røyk- og kjemikaliedykkere har hatt svært begrenset tid om bord på grunn av gassfaren - men de regner likevel med at både batterirommet og tavlerommet i ferja er helt utbrent.
Begge disse ligger nemlig rett under bildekket, og dekker hele ferjas bredde omtrent midtskips.
- Trykket fra eksplosjonen var så stort at dekket buler oppover over dette området. Aller mest buler det over tavlerommet, understreker Utåker.
Det var tre personer fra mannskapet og tolv passasjerer om bord på ferja da brannen startet på torsdag. Alle kom seg uskadd fra hendelsen, men to personer ble sendt til legevakta etter å ha pustet inn røyk.
Alle som pustet inn røyk er nå tilbake fra sykehuset og i fin form, opplyser Kvinnherad brann og redning overfor Dagbladet.

- Kan bli mer av det
Leif Linde, brannsjef i Bergen, forklarer at det ble oppdaget et utslag av flussyre som utviklet seg etter brannen i batteripakken.
- Denne gassen er meget farlig, det skal ikke mer til enn en liten mengde før det er livsfarlig. Derfor måtte vi inn med kjemikaliedykkere, sier han.
Flussyre har svært høy toksisitet og gir alvorlige, dyptgående etseskader og risiko for livstruende systemisk forgiftning, ifølge Helsebiblioteket sine nettsider.
Linde understreker at det kan bli mer av liknende hendelser i framtida siden det også blir mer elektriske ferjer. Ifølge Teknisk Ukeblad kommer det til å være rundt 60 elferjer i Norge i 2021.
- Dette var en ny type utfordring som vi har fått nå, slår Linde fast.
Atle Josdal fra Kvinnherad brann og redning uttaler overfor Dagbladet at det er lurt å utveksle informasjon og kunnskap om dette hvis noe tilsvarende skulle skje.
- Da er det norske brannvesenet i stand til å håndtere det, sier Josdal, og legger til at det er vanskelig å si hvorvidt brannvesenet er rusta til dette per nå.

Elsykkelbatteri eksploderte og forårsaket husbrann
- Siden dette er en såpass ny situasjon for oss, valgte vi å legge oss på et høyt sikkerhetsnivå denne gangen, understreker han.
Kan ikke fastslå årsak
Selv om det foreløpig ikke er oppdaget noen skade på skrogsidene, er det sannsynligvis skader på vertikale skott akterut for eksplosjonsområdet.
Fra noen av luktelukene har det nemlig blåst ut metallbiter og annet gods, ifølge Utåker.
Ferja må bli likevel bli erklært trygg før det er mulig å fastslå årsaken til eksplosjonen og brannen, og det er heller ikke mulig å si om det er fare for liknende situasjoner i andre ferjer før dette fastslås.
I 2018 ble MF «Ytterøyningen» bygget om til hybridferje med både diesel- og batteridrift. Leverandøren av batteriene, Corvus, har uttalt overfor Teknisk Ukeblad at de heller ikke vet hva som forårsaket brannen.
Det er eieren til batteriferja som har ansvaret for den nå, ifølge brannvesenet i Bergen som har avsluttet arbeidet sitt der.
- Gjennomfør ny vurdering
Sjøfartsdirektoratet understreker i en pressemelding mandag ettermiddag at direktoratet jobber tett med både batteriprodusent og rederi for å finne ut hva som skjedde.
- Etter råd fra produsenten Corvus skal batteriinstallasjoner til enhver tid være tilkoblet for å sikre tilgang til alarmsystemer og feilkilder, sier Marit Nilsen, kommunikasjonsrådgiver i Sjøfartsdirektoratet.
I tillegg bes alle rederier som har fartøy med batteriinstallasjoner om å gjennomføre en ny risikovurdering knyttet til farene ved mulig gassutvikling ved en hendelse med batteriinstallasjonene.
