Brann i Rogaland under kontroll

Fikk kontroll på gressbrann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannskaper fra Brannvesenet Sør-Rogaland fikk i morgentimene søndag fått kontroll over en gress- og lyngbrann som startet i Time kommune lørdag kveld.

40 mannskaper fra brannvesenet og 15 fra Sivilforsvaret hadde jobbet gjennom hele natten. I tillegg bisto et par lokale bønder med tankvogner.

- Brannen har i løpet av natten vært svært aktiv. Daltrekken i området har ført til at brannen har bevegd seg til flere fronter. Mannskapene har i løpet av natten holdt området under oppsikt og jobbet med å hindre brannen fra å spre seg ytterligere. Brannvesenet har også brukt natten til å planlegge den videre innsatsen i området, opplyser informasjonskonsulent Gry E. Solem i Brannvesenet Sør-Rogaland.

Søndag ved 6-tiden ankom skogbrannhelikopteret som står i beredskap på Torp, området for å delta i slukkingen.

Gunstige værforhold Værforholdene var natt til søndag gunstige, og mannskapene jobbet med å sikre nærliggende bebyggelse. Mannskapene så for seg en langvarig innsats og brannvesenet har derfor kalt inn ekstra mannskaper som skal settes inn tidlig søndag morgen.

Brannvesenet mottok melding om brannen klokken 19.22 lørdag kveld. Brannen hadde startet ved Røyrvatnet i Time kommune, og spredte seg utover kvelden. Ved midnatt konstaterte brannvesenet at brannen var ute av kontroll.

Totalforbud
Årsaken til brannen var natt til søndag ukjent, men brannvesenet viser til at det de siste dagene har vært fint vær, noe som har ført til at terrenget nå er svært tørt i flere områder i Rogaland.

- Brannvesenet Sør-Rogaland IKS innfører derfor totalforbud mot å gjøre opp ild utendørs fra og med 27. april, opplyste Solem like før klokken 2.30 natt til søndag.

Forbudet gjelder i kommunene Stavanger, Sandnes, Klepp, Time, Gjesdal, Rennesøy, Randaberg, Sola og Kvitsøy.

Hun legger til at uforsiktig omgang med ild, inkludert bålbrenning og grilling, er den hyppigste årsaken til skogbranner.

- Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet, men også gnister fra jernbane og kantslått langs vei fører til skogbranner. Den eneste naturlige kilde til skogbrann er lynnedslag, opplyser Solem.

(NTB)