Brann i russisk atomubåt skal være slokket

- Alle våpen skal være fjernet fra ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG / OSLO (Dagbladet): Like over klokken 14 norsk tid kom meldingen om brann i en atomubåt ved Zvjozdotsjka-verftet i Arkhangelsk fylke i Russland.

Det russiske telegrambyrået RIA Novosti melder at atombrennstoffet er tatt ut av ubåten, og at reaktoren er stengt. Det er ingen våpen ombord på atomubåten, de skal rutinemessig være tatt ut i forbindelse med at ubåten gikk i dokk. 
- En kilde ved skipsverftet sier til Flashnord.com at brannen er slokket og at ubåten ikke ble alvorlig skadd, forteller Trude Pettersen ved Barentsobserver.com. Hun følger nyhetsbildet i Barentsregionen tett.

Tilsvarende skjedde i 2011. Det kom den gangen motstridende meldinger om slukningsarbeidet helt siden brannen startet. Tidlig ble det hevdet at brannen var slokket, og at ingen ble skadet. Det viste seg å være feil. 9 personer ble skadet og det tok over 16 timer før brannen var slokket.

Frykter gjenglemte eksplosiver Atomubåten er av typen K-266 Oryol, en Oscar II-klasse atomdreven ubåt. Den har to atomreaktorer ombord og er litt over 150 meter lang.

- Den ble først tatt i bruk i desember 1992 som en del av Nordflåten, men har vært inne til vedlikeholsdarbeid nå. Men den er i operativ tjeneste og de bruker den fremdeles, forteller daglig leder i Bellona og fagrådgiver om atomspørsmål, Nils Bøhmer.

Ubåten ble fraktet til verftet i november 2013 for en planlagt overhaling som etter planen skulle vare frem til 2016, ifølge den russiske TV-stasjonen RT.

- De sier at rakettene er tatt ut, men man vet jo ikke om alt er tatt ut. Man frykter jo nå at de kan ha vært late og latt noen eksplosiver stå igjen i ubåten for å spare tid, fortsetter han.

Så langt er det ingen rapporter om skadde, men man frykter at det skal spres radioaktivt utslipp som stronsium og cesium. Dette dannes i brenselet i ubåten. 

Vanskelig å slokke Det ble først rapportert om brann i et 40 kvadratmeter stort område i ubåtens fem centimeter tykke isolasjon mellom ytre og indre dekk. Gummibelegget omgir hele ubåten. Grunnen til at brannen oppsto er sveisearbeid i forbindelse med elektriske kabler ombord.

- Dette er sannsynligvis tredje gangen Russland har en ubåtbrann forårsaket av sveising, forteller Pettersen.

Arkhangelsk ligger lengst nord i den europeiske delen av Russland, rett sør for Kolahalvøya.

Ikke satt stab Statens strålevern sier til Dagbladet at de ikke har satt stab slik de gjorde i forbindelse med ulykken i 2011, men at de har kontakt med russiske myndigheter. De har heller ikke fått den siste beskjeden om at brannen er slokket.

- Vi har fått beskjed om at det ikke er fare for utslipp og at det ikke er våpen om bord, forteller Eldri Holo, seksjonssjef for beredsskapseksjonen i Statens strålevern.

- Vi har et trinnvis system, og det å sette stab er en del av et høyere nivå, 

Hun sier de selv tok kontakt med russiske myndigheter etter å ha blitt kjent med saken gjennom media.

- Vi er ikke bekymret slik situasjonen er nå, men vi kommer til å følge saken. Vi opplever at informasjonen vi har fått av russiske myndigheter er god. 

Så langt Strålevernet kjenner til, har de to reaktorene om bord vært nedstengt siden 2013, skriver Strålevernet på sine nettsider tirsdag ettermiddag.