Skogbrannene i Australia

Brann-innsamling vekker oppsikt

På to dager har en australsk komiker samlet inn cirka 200 millioner til sitt brannrammede hjemland. Også nordmenn åpner lommeboka.

UPOPULÆR: Statsminister Scott Morrison var ikke en populær mann da han besøkte Bega Valley i Australia som har vært hardt rammet av brannen som herjer i landet. Bilder fra CNN. Reporter: Christian Wehus / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ellevilt.

Slik beskriver førsteamanuensis Lene Pettersen beløpet som komiker Celeste Barber har samlet inn gjennom Facebook.

STÅR BAK INNSAMLING: Komiker Celeste Barber. Foto: NTB Scanpix
STÅR BAK INNSAMLING: Komiker Celeste Barber. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Siden november har Australia vært herjet av voldsomme skogbranner. Totalt er 24 personer bekreftet drept i brannene, som også har ødelagt nærmere 2000 hjem.

Fredag opprettet Barber en innsamlingsaksjon til inntekt for det frivillige brannvesenet i New South Wales, en hardt rammet delstat sørøst i landet.

Australierens bønn lød slik: «Please help anyway you can. This is terrifying.»

VARMT: Jasper Croft og tre andre brannmenn kjørte igjennom en intens skogbrann i New South Wales, Australia. Reporter: Christian Wehus. Video: AP. Vis mer

Nordmenn bidrar

Bønnen har blitt hørt så til de grader. På to dager har i underkant av 750 000 mennesker åpnet lommeboka. Resultatet? Nærmere 200 millioner kroner.

Det er mer enn TV-aksjonen samlet inn i 2015.

Facebooks oversikt over givere er offentlig, og viser at også nordmenn har spyttet i den digitale bøssa.

Det har imidlertid ikke lyktes Dagbladet å få ut en oversikt fra Facebook over hvor mange nordmenn som har bidratt, og med hvor mye.

Kritiske til privatdonasjoner

Formålet for innsamlingsaksjonen er New South Wales Rural Fire Service, som ifølge sine hjemmesider er verdens største frivillige brannvesen, samt Brigades Donations Fund.

Sistnevnte sørger for at veldedige bidrag havner direkte hos brannkorpsene, skriver BBC.

Den australske komikeren er ikke den eneste som tar grep. Kjendiser som Pink og Nicole Kidman har annonsert at de donerer millioner i støtte til forskjellige aktører som kjemper mot flammene.

De rause bidragene har blitt hyllet i Australia. Samtidig stiller flere seg kritiske til at privatpersoner donerer penger man mener burde ha blitt lagt på bordet av regjeringen, skriver BBC.

Førsteamanuensis Lene Pettersen ved Universitetet i Oslo mener imidlertid det er bra at vanlige folk får muligheten til å bidra.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Avmakt

- Veldig mange mennesker føler på mye avmakt ved slike kriser og vanskelige situasjoner, sier Pettersen, som er førsteamanuensis i Digital økonomi ved institutt for informatikk.

- Man blir oppgitt fordi man ser noe på TV, og tenker «hva kan jeg gjøre for å hjelpe menneskene i Syria», for eksempel. Det å gi vanlige folk muligheten til å gjøre noe tror jeg er veldig bra.

FORSTÅR ENGASJEMENTET: Førsteamanuensis Lene Pettersen ved Universitetet i Oslo. Foto: Caroline Roka
FORSTÅR ENGASJEMENTET: Førsteamanuensis Lene Pettersen ved Universitetet i Oslo. Foto: Caroline Roka Vis mer

Pettersen påpeker at det ikke trenger å være snakk om store beløp.

- Selv en person med litt dårlig råd kan gi en hundrings og føle at det ga mening, at det var fint å kunne hjelpe til.

Identifikasjon

At Celeste Barber har klart å samle inn det «elleville» beløpet skyldes to ting, ifølge Pettersen:

Betydningen av timing og et engasjerende budskap.

- Miljøkrisa og klimakrisa er noe langt flere er bevisste nå enn bare for fem år siden, påpeker førsteamanuensen.

Dessuten er det «forferdelig enkelt å bidra» gjennom Facebook.

Når vi i tillegg identifiserer oss med dem som er rammet av skogbrannene, utløses givergleden.

- Geografisk er australierne langt unna oss, men kulturelt kan vi identifisere oss med dem. Og jo mer vi identifiserer oss, jo mer involvert blir vi. Vi føler at det kunne ha vært oss.

Dagbladets kart viser hvor store områder som ville ha brent ned dersom Australias skogbranner herjet rundt deg:

Ubevisste valg

Pettersen påpeker i tillegg at nettverkseffektene som sosiale medier skaper, gir ekstra drivkraft: når noe går viralt, deles det med veldig mange mennesker.

- Det er mye som ligger til rette for at denne saken her skaper så massiv oppslutning. Det er ikke sikkert at en sultkatastrofe i et land som ingen har hørt om i Afrika hadde klart å få til det samme.

- Hva sier det om oss som mennesker?

- Det er begrenset hvor mange katastrofer mennesker klarer å ta inn. Vi må ta noen valg. Ubevisst er det typisk at vi lar oss engasjere av det som er nærmest oss selv.

- Hvor trygge kan vi være på at donasjoner som dette går til formålet som oppgis?

- Det vil aldri være noen garanti. I andre liknende innsamlinger og støttesaker har det vært masse spekulasjoner rundt hvor mye som egentlig kommer fram, og hvor mye som går i administrasjonsgebyr, sier Pettersen.

- Det er et ansvar man selv må ta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer