Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brann ødela historisk kirke

Den vel 800 år gamle Eidsvoll kirke ble sterkt ødelagt da den i kveld ble herjet av brann for femte gang gjennom tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannvesenet fikk melding om brannen klokka 18.10 via det automatiske varslingsanlegget. Brannen startet inne i kirken, men det er foreløpig uklart hva som er årsaken.

Røykdykkere arbeidet på spreng inne i kirken utover kvelden, i håp om å redde mest mulig av inventar og løsøre. Det var ingen personer inne i kirken da brannen ble varslet. Kirken som nå er ødelagt, er den eldste korsform-kirken på den norske landsbygda.

Eidsvoll kirke ble oppført rundt 1190, og den synes å ha vært herjet av brann fire ganger tidligere. De to eldste tilfellene er riktignok kun påvist som brannlag under korgolvet, mens det er god dokumentasjon på branner i 1762 og 1883.

Eidsvoll kirke er sognekirke i Eidsvoll prestegjeld og overgår distriktets øvrige sognekirker i størrelse. Gravfunn under den nåværende kirken kan tyde på at det har stått en kirke her før dagens sognekirke ble satt opp.

(NTB)