LIER: Politiet rykket ut med alt disponibelt mannskap til det statlige ventemottaket i Lier i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
LIER: Politiet rykket ut med alt disponibelt mannskap til det statlige ventemottaket i Lier i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.Vis mer

Brann og opptøyer på to asylmottak - ventet på utvisning

I Lier og Nannestad. Misnøye med asylpolitikk og boforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Det brøt natt til tirsdag ut opptøyer på begge de to statlige ventemottakene for asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader om opphold i Norge.

Bråket begynte først på Fagerli ventemottak på Nannestad i Akershus. Uroen startet få minutter etter midnatt med steinkasting og brannstiftelse.
Beboerne skal være opprørte på grunn av dårlige forhold på mottaket.
I tillegg retter frustrasjonen seg generelt mot norske myndigheter og norsk asylpolitikk. Politiet har tatt hånd om de rundt 90 beboerne på stedet.

Da NTB kom fram til mottaket på Nannestad ved 03-tiden, var rundt 40 beboere samlet bak en politisperring, men situasjonen hadde roet seg. Flere ruter var knust.

Påtent og ødelagt - To rom er påtent, og bygningen har fått brann- og røykskader og er derfor midlertidig ubeboelig. Mye av inventaret er ødelagt, forteller innsatsleder Jan Robert Pedersen.

De vel 90 beboerne på Fagerli skulle etter planen sendes til et mottak på Elverum, men tirsdag morgen nektet de avviste asylsøkerne å gå om bord i bussene.

Uro også i Lier Ved 1-tiden hadde det politiet karakteriserer som opptøyer, forplantet seg til Lier ventemottak utenfor Drammen.

- Det koker her - Det koker her, og jeg har ikke tid til å snakke med pressen nå, men jeg kan bekrefte at det er opptøyer på ventemottaket på Lier, sier operasjonsleder Truls Fjeld i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

Politiet fikk melding om uroen klokka 01.10. Flere vinduer er knust og avfallsbeholdere påtent.
Ved 04-tiden hadde situasjonen roet seg og det er ikke kommet meldinger om skadde blant beboere eller ansatte.

Ifølge politiet bor det rundt omkring 140 personer på mottaket i øyeblikket, blant dem også kvinner og barn. Det var to ansatte på jobb på mottaket da skadeverket startet, men begge forlot mottaket da uroen startet.

Møte i formiddag Politiet i Buskerud opplyser tirsdag morgen at det er avtalt et møte med beboerne og ledelsen ved ventemottaket tirsdag formiddag.

- Vi fikk melding 18 minutter etter midnatt etter at det ble utløst en innbruddsalarm på mottaket på Nannestad. Etter at vi kom fram, begynte huset å brenne, forteller stabssjef Hans Holmgrunn i Romerike politidistrikt.

Brannvesenet var allerede på stedet da brannene oppsto startet, så de kontroll over flammene etter noen minutter. Men både alarmer og branndører er ødelagt, så brannvesenet betegner bygget som brannteknisk ubeboelig.

Politiet på Romerike er til stede med alt de har å avse av politiressurser og får i tillegg bistand fra Oslo politidistrikt.

- Ingen er så langt kommet til skade, opplyser Holmgrunn.

Ingen er heller pågrepet for brannstiftelsen.

- Vi jobber med saken, sier stabssjefen.

Både Lier og Fagerli ventemottak er åpne spesialmottak for asylsøkere med endelig avslag på søknaden. Alle som bor på de to mottakene oppholder seg ulovlig i Norge. Tilbudet til beboerne, som er frivillig, består av tak over hodet, tre daglige måltider og helsehjelp. Mottakene er bemannet døgnet rundt, noe som ikke er vanlig ved ordinære asylmottak.

Det er det private selskapet Hero som drifter asylmottaket på Fagerli.
 Leder Audun Storli Fiskum er på stedet, men vil ikke uttale seg og henviser til presseavdelingen i UDI.

(NTB).

 NANNESTAD:  Full politiberedskap ved ventemottaket på Fagerli i Nannestad i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX.
NANNESTAD: Full politiberedskap ved ventemottaket på Fagerli i Nannestad i natt. FOTO: TERJE BENDIKSBY, SCANPIX. Vis mer