Brannalarm!

Flere hundre tusen brannslokkingsapparater i norske hus og hytter er trolig ødelagt - uten at eieren er klar over det. Nå slår Norsk Brannvern Forening alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I 1990 ble det i Norge påbudt å anskaffe godkjent brannslokkingsapparat. De fleste kjøpte pulverapparat og hengte det forskriftsmessig opp på veggen.

Der har det hengt siden. Uten vedlikehold, uten ettersyn av noe slag. Gjelder dette ditt apparat, skal du være klar over at brannslokkingsapparatet trolig ikke virker når du trenger det.

Må ristes

Brannslokkingsapparatene skal snus og ristes et par ganger i året. Og fagmessig ettersyn må utføres hvert tredje eller fjerde år.

Det er god grunn til å tro at mange hundre tusen apparater ikke virker. Dette fordi det eneste vedlikeholdet har vært tørking av støv på utsiden.

- Sjekk med fagfolk

- Har det stått eller hengt stille i åtte år er pulverapparatet trolig uten effekt, sier overingeniør Øyvind Engdal i Norsk Brannvern Forening.

- Gamle brannslokkingsapparat henger til pynt, men hjelper ikke mot brann, advarer Per Lund, pulverapparatekspert i Hegdehaugens Jernvarehandel i Oslo.

- Er du det minste i tvil bør apparatet sjekkes av fagfolk. Det er en billig investering. Ifølge Norsk Brannvern Forening har 96 prosent av alle norske hjem brannslokkingsutstyr.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer