Brannalarm!

Flere hundre tusen brannslokkingsapparater i norske hus og hytter er trolig ødelagt - uten at eieren er klar over det. Nå slår Norsk Brannvern Forening alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1990 ble det i Norge påbudt å anskaffe godkjent brannslokkingsapparat. De fleste kjøpte pulverapparat og hengte det forskriftsmessig opp på veggen.

Der har det hengt siden. Uten vedlikehold, uten ettersyn av noe slag. Gjelder dette ditt apparat, skal du være klar over at brannslokkingsapparatet trolig ikke virker når du trenger det.

Må ristes

Brannslokkingsapparatene skal snus og ristes et par ganger i året. Og fagmessig ettersyn må utføres hvert tredje eller fjerde år.

Det er god grunn til å tro at mange hundre tusen apparater ikke virker. Dette fordi det eneste vedlikeholdet har vært tørking av støv på utsiden.

- Sjekk med fagfolk

- Har det stått eller hengt stille i åtte år er pulverapparatet trolig uten effekt, sier overingeniør Øyvind Engdal i Norsk Brannvern Forening.

- Gamle brannslokkingsapparat henger til pynt, men hjelper ikke mot brann, advarer Per Lund, pulverapparatekspert i Hegdehaugens Jernvarehandel i Oslo.

- Er du det minste i tvil bør apparatet sjekkes av fagfolk. Det er en billig investering.
Ifølge Norsk Brannvern Forening har 96 prosent av alle norske hjem brannslokkingsutstyr.

Åtte av ti boliger er utstyrt med brannslokkingsapparat, mens om lag 200000 hytter er uten brannslokkingsutstyr.