Brannåret 2008

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne helga har vært preget av ufattelige branntragedier med tap av mange menneskeliv. Vi hadde knapt rukket å fordøye dramatikken i forbindelse med brannen som oppsto i leiegården i Urtegata i Oslo, hvor seks mennesker omkom, før meldingene kom om en ny branntragedie på Flusund i Herøy kommune, med fire omkomne. Helgens brannkatastrofer skjedde bare en måneds tid etter at sju polske arbeidere døde i en boligbrann på Gulskogen i Drammen. I mellomtida har en rekke enkeltpersoner omkommet i andre branner.

Til nå ha 78 mennesker omkommet i branner i Norge i år. Det er det høyeste antallet siden 1986 da brannen på Hotel Caledonien i Kristiansand førte til et høyt antall omkomne. Det er dessverre stor fare for at tallene kan bli enda høyere. Ifølge Norsk Brannvernforening viser statistikken at det omkommer flere i branner i romjula enn ellers i året. Det har sammenheng med mye bruk av levende lys, mye elektrisitet og mye alkohol.

Brannene har ulike årsaker. I Oslo pågår etterforskningen fortsatt. Man utelukker ennå ikke at brannen kan være påsatt. Det legger et ekstra uhyggens skjær over situasjonen. Men uansett hvordan branner oppstår, vil brannvern, ulike brannsikringstiltak og alarmsystemer være avgjørende for om liv går tapt. Det er all grunn til å spørre om både regelverk og oppfølging av påpekte mangler er gode nok. Justisminister Knut Storberget har bedt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap iverksette undersøkelser for å vurdere om brannsikkerheten og beredskapen for brann over hele landet er god nok.

Her har både myndigheter og eiere av hus og leiegårder et ansvar. Kravene til brannvarslingsanlegg må skjerpes. Regler og påbud må håndheves. Det må slås ned på slurv. Utgifter til bedre beredskap kan ikke måles mot de tragedier vi nå er vitne til.