Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brannbilen fikk ikke vannpumpa til å gå

Ingebrigt Wangensteen Gjerde (71) var vitne til starten av storbrannen.

LÆRDAL:.Ingebrigt Wangensteen Gjerde (71) får behandling for røykskader på Lærdal sykehus. Han var våken i hele natt for å hjelpe med å slukke brannen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
LÆRDAL:.Ingebrigt Wangensteen Gjerde (71) får behandling for røykskader på Lærdal sykehus. Han var våken i hele natt for å hjelpe med å slukke brannen. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL (Dagbladet): - Jeg vet ikke, men det er mulig vi kunne ha stanset brannen ved det første huset som tok fyr. Hvis de hadde fått sprøytet vann på østveggen raskt, kunne vi kanskje ha kvelt utviklingen av brannen der, sier Ingebrigt Wangensteen Gjerde til Dagbladet.

Etter en lang natt i kamp mot flammene var han i går kveld blitt pasient på sykehuset i Lærdal.

Han mener brannmannskapene hadde med seg en vanntank med 2000 liter vann.

Etter ha sett problemene til brannmannskapene måtte han selv kjøre videre til en lastebil han hadde parkert i et utsatt område. Det var den ene datteren til Wangensteen Gjerde som først ringte ham og varslet om brannen.

- Glør sprutet i vinden - Jeg måtte flytte lastebilen og kjørte den ned til sjøen. Deretter gikk jeg tilbake til den andre bilen min og kjørte hjem. Det blåste kraftig fra øst og etter hvert så jeg glør som sprutet opp i lufta. Det var disse glørne som tente gnister i andre hus. Brannen spredte seg fort. Jeg vet ikke om brannmannskapene fikk orden på vannpumpa etter hvert, eller om de fikk tak i en annen pumpe, sier han.

Brannen startet like ved brannstasjonen i Lærdal.

Vel hjemme, noen hundre meter fra stedet der brannen startet, fant han fram hageslangen.

- Fyr i uthus - Jeg fikk først fuktet veggene til huset mitt, og husene til døtrene mine. Så tok det plutselig fyr i to uthus på naboeiendommen. I tillegg til vannslangen tok jeg med meg ei bøtte med vann. Jeg klarte å få stoppet disse brannene. Hvis de hadde fått utvikle seg, ville vi fått flere branner, sier Ingebrigt Wangensteen Gjerde.

Det var mange beboere i Lærdal som måtte inn på sykehuset i dag. Informasjonsleder Odd Helge Brugrand i kriseteamet sier til Dagbladet at i alt 411 personer hadde vært innom sykehuset i ettermiddag. Over 100 av disse er blitt innlagt. Av de 100 er det igjen 45 personer som er fraktet til Sentralsykehuset i Førde.

- Alvorlig skadet - Tre personer er potensielt alvorlig skadet av røyk. Det er inhalering av røyk og såre øyne som har vært de største problemene. Jeg var selv ute og jobbet i natt. Nå må jeg også få behandling, sier Odd Helge Brugland, før han får på seg en oksygenmaske og setter seg ved siden av Ingebrigt Wangensteen Gjerde.

- Jeg er ikke sår i brystet, men det har svidd godt i øynene mine. Personalet her på sykehuset har gitt meg denne oksygenmaska og øyedråper. I løpet av kvelden vil jeg hjem igjen til huset mitt, sier Ingebrigt Wangensteen Gjerde.

- Ville ikke evakuere Politiet forsøkte å få han til å evakuere fra hjemmet sitt natt til i dag, men han nektet og forklarte seg med at han måtte sikre hjemmet sitt og de to husene til døtrene hans.

- Da klokka med seks om morgenen gikk jeg inn i huset og laget meg mat. Jeg gikk ut igjen og traff på politiet. Da krevde de strengt at jeg måtte komme meg bort, og jeg gjorde som de ba om, sier Ingebrigt Wangensteen Gjerde.

23 bygninger er brent Totalt bor om lag 1200 personer i Lærdalsøyri. De evakuerte er sendt til flere mottaksplasser i Lærdal og i nabokommunen Aurland. Det er foreløpig helt uvisst når innbyggerne får lov til å flytte tilbake til hjemmene sine.

23 bygninger er brent ned og er totalskadd. Flere andre hus har fått brann- og vannskader.  Mange biler er også helt utbrent. 16 av bygningene er boliger. Resten er industribygg, to er forsamlingshus og flere bygg er feriehus.

BRANN: Politiet fikk de første meldingene om brannen i Lærdalsøyri seint i går kveld. Nå skal brannen være under kontroll. Foto: Arne Veum / NTB scanpix
BRANN: Politiet fikk de første meldingene om brannen i Lærdalsøyri seint i går kveld. Nå skal brannen være under kontroll. Foto: Arne Veum / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart