Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannblokka i London er forsikret av norsk selskap

Flere er døde og minst 30 skadd etter at det brøt ut storbrann i Grenfell Tower i London.

FORSIKRET AV NORSK SELSKAP: Boligblokka Grenfell Tower i London er forsikret av det norske forsikringsselskapet Protector Forsikring ASA. Foto: PA / NTB Scanpix
FORSIKRET AV NORSK SELSKAP: Boligblokka Grenfell Tower i London er forsikret av det norske forsikringsselskapet Protector Forsikring ASA. Foto: PA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det norske forsikringsselskapet Protector har forsikret boligblokka i London som i natt ble rammet av en storbrann. Det opplyser selskapet selv i en børsmelding.

- Dette er en tragisk og dramatisk brann. Vi følger nøye med på den alvorlige situasjonen, og alle våre tanker går til de som er rammet av brannen, sier Sverre Bjerkeli, administrerende direktør i Protector Forsikring, til Dagbladet.

BEKREFTER DØDE: - I mine 29 år som brannkonstabel har jeg aldri sett noe lignende, sier Dany Cotton, brannsjefen i London. Hun bekreftet at flere er døde, men kunne ikke spesifisere hvor mange. Video: AP Vis mer

Etter storbrannen er 50 personer sendt til sykehus med skader, flere er bekreftet døde og mange er savnet.

Add Comment

Protector Forsikring ASA tilbyr tjenester til bydelen Royal Borough of Kensignton and Chelsea og følgelig boligblokka Grenfell Tower, fordi det er en kommunal boligblokk, skriver selskapet i børsmeldingen.

«Våre tanker går til bygningens beboere og deres pårørende. Protector ville jobbe tett med de lokale myndigheter og redningstjenestene på stedet», heter det i børsmeldingen.

Kensington er en av 14 London-bydeler som forsikres av det norske selskapet. Protector opplyser overfor Dagbladet at alle kommunale eiendommer i Kensington er forsikret av selskapet.

- Det gjelder kommunalt eide boligkomplekser (som Grenfell Tower, red.anm.), kulturbygg, rådhus, skoler og lignende, sier Bjerkeli.

Branninferno

Klokka 01.16 fikk London-politiet de første meldingene om storbrannen som skapte et inferno i boligblokka. Blokka er 24 etasjer høy og har 120 leiligheter.

En beboer CNN har snakket med, anslår at det kan ha vært over 1000 mennesker i høyblokka.

- Folk hopper ut av vinduer. Det er folk som roper på hjelp, sier Karimi til kanalen, før han legger vekt på tidspunktet for brannen.

VITNE: Folk i pysjamas, uten sko, gråter. De leter etter familiene sine , skriver en på Twitter i natt. 30 personer skal være sendt til sykehus etter storbrann i London-blokk.Video: Twitter/ Celeste Thomas / CNN : Vis mer

- Mange lå antageligvis og sov. Og nå er hele bygget i flammer.

Gjentatte advarsler

En beboergruppe i blokka har gjentatte ganger advart om brannfare i bygget. Grenfell Action Group hevder en storbrann i bygget så vidt ble avverget etter et strømbrudd i 2013.

Ifølge gruppa ignorerte huseierne, som er bydelen Kensington og Chelsea, advarslene. De hevder også den lokale huseierorganisasjonen (KCTMO) som driver de kommunale hjemmene, også ignorerte advarslene.

«Det er en fryktelig skremmende tanke, men Grenfel Action Group tror innstendig bare en katastrofe vil avdekke huseiernes og KCTMOs inkompetanse, og føre til en slutt på de farlige boforholdene og forsømmelsene av leieboernes helse og sikkerhet» skrev gruppa i en bloggpost i november i fjor.

Det norske forsikringsselskapet Protector har forsikret boligblokka i London som i natt ble rammet av en storbrann. Administrerende direktør Sverre Bjerkeli vil ikke ta stilling til påstandene om brudd på brannforskrifter, men sier følgende til Dagbladet:

- Det er ekstremt alvorlig dersom det viser seg at det har vært brudd på lover og regler. Det vil først og fremst være opp til myndighetene å etterforske og vurdere disse spørsmålene, i etterkant av en tragisk hendelse som dette, sier Bjerkeli i Protector Forsikring til Dagbladet og legger til:

- I neste omgang kan det bli et forsikringsspørsmål.

FLAMMEKAOS: Klokka 1.16 fikk politiet i London melding om en stor brann i en 27-etasjers høyblokk. Flere personer skal være innesperret. Vitner forteller om dramatiske scener. Video: AP / CNN Vis mer

Stor oppussing

Ifølge The Guardian var bygningen gjennom et stor oppussingsprosjekt til flere titalls millioner, som ble ferdig i begynnelsen av 2016. Bydelen Kensington og Chelsea sier de vil undersøke brannårsaken, men at de nå er opptatt av å hjelpe i redningsarbeidet.

De kritiserer driverne av bygget, KCTMO, kraftig - og kaller dem en ond, uprinsipiell minimafia.

«De har ikke noe med å ha det daglige ansvaret for storskala drift av kommunale boliger», skriver beboergruppa.

Samtidig henviser de til en hendelse i 2013.

«Grenfell Action Group mener KCTMO så vidt avdekket en stor brannkatastrofe i Grenfell Tower i 2013 da beboere opplevde perioder med skremmende strømbrudd som var forårsaket av feil kabling».

Dagbladet oppdaterer saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!