Brannbombeangrep mot gigantisk julebukk i Sverige: «Brenn, bukkjævel»

Den gigantiske halmbukken i Gävle blir satt opp til jul hvert år, men får sjelden stå i fred. Gjennom åra har den opplevd stadige branner, kidnappingsforsøk med helikopter og påkjørsler.

JULETRADISJON: I fjor klarte bukken seg uvanlig lenge, men ble til slutt slukt av flammene etter at en beruset mann satte den i fyr 27. desember. Foto: Mats Åstrand / TT / NTB Scanpix
JULETRADISJON: I fjor klarte bukken seg uvanlig lenge, men ble til slutt slukt av flammene etter at en beruset mann satte den i fyr 27. desember. Foto: Mats Åstrand / TT / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden 1966 har den nå ikoniske julebukken blitt utplassert i sentrum av den svenske byen Gävle. Samme år startet en nesten like sterk juletradisjon i byen, nemlig å brenne den ned.

Siden kjøpmannen Stig Gavlén fikk idéen om å utplasser bukken i 1966, har den bare fått stå i fred gjennom julehøytiden 15 ganger. Ofte har Gävle-bukken klart seg noen få uker, før den gikk opp i røyk.

Kastet brannbombe

Under årets 50-årsjubileum fikk bukken bemerkelseverdig kort levetid. Bare noen få timer etter innvielsesshowet startet brannen, skriver Expressen.

- Jeg fikk nettopp vite at det har stått en person ved en nærliggende restaurant som tydeligvis har kastet en brannbombe på bukken. Det er en politisak nå ettersom det er et lovbrudd som er begått, sier Maria Wallberg, talsperson for Gävlebukken, ifølge NTB.

Politiet i gävle søker etter en antatt gjerningsmann, skriver Expressen.

- Vi har innledet en etterforskning av grovt skadeverk, og leter nå etter en gjerningsmann, sier Mathilde Isaksson ved politiet i Region mitt til avisa.

Talsperson Wallberg beskriver kveldens brann som en stor sorg.

- Det kommer til å være en stor, stor sorg for Gävle-innbyggerne, for Gävlebukken og for alle fans i hele verden. Det føles kjempekjipt. Jeg har knapt hatt tid til å fordøye det, sier Wallberg videre.

Brannen som oppsto kort tid etter innvielsesshowet kan kanskje slå rekorden fra 1970. Den gang fikk bukken stå i seks timer før noen ungdommer fant frem fyrstikkene. Året etter var kjøpmannen Gavlén lei av oppbrente julebukker, og bestemte seg derfor for å slutte å gi dem i gave til byen. Den naturvitenskapelige foreningen fra Vasaskolen tok over jobben, men deres lille bukk ble slått i stykker.

BRANNBOMBE: Gävle-bukken ble ikke gammel i år. Allerede på innvielsesdagen valgte noen å sette fyr på bukken, bare timer etter at åpningsshowet var over. Bukken var totalt ødelagt etter brannen. Foto: Foto: Pernilla Wahlman / TT / NTB Scanpix
BRANNBOMBE: Gävle-bukken ble ikke gammel i år. Allerede på innvielsesdagen valgte noen å sette fyr på bukken, bare timer etter at åpningsshowet var over. Bukken var totalt ødelagt etter brannen. Foto: Foto: Pernilla Wahlman / TT / NTB Scanpix Vis mer

Deretter fulgte noen år med mer generell sabotasje der den 16 meter høye installasjonen ble stjålet, slått til fillebiter og påkjørt av en svenske i en Volvo Amazon som krasjet inn i bukkens bakben så den kollapset.

En mann som stjal bukken i 1976, og brukte den som julepynt i sin egen bakgård, ble senere dømt til to års fengsel for grovt tyveri.

«Brenn, bukkjævel»

I 1996 gikk kommunen til anskaffelse av et webkamere som skulle overvåke bukken, men åtte år senere ble kommunens websider hacket og webkameraet ble erstatet med teksten «brenn, bukkjævel», noe den også gjorde uten at gjerningsmennene ble fanget på video.

En amerikansk turist tente på julebukken i 2001. Vis mer Vis mer

En amerikaner som i 2001 tente på byens stolthet, forklarte i avhør med politiet at han hadde hørt om juletradisjonen og regnet med at det bare var noe man gjorde.

I 2005 ble to personer utkledt som julenissen og pepperkakemannen etterlyst av politiet etter å ha skutt brennende piler mot bukken.

Det er gjort flere forsøk på å beskytte den tradisjonelle halmgeita, men med vekslende hell. Blant annet ble det forsøkt å impregnere bukken med et brannhemmende middel i 2007. Det året fikk bukken stå, men det ble klaget på at den så slapp ut.

Gigantgeita overlede i 2010, men det skal ha blitt avslørt planer om å kidnappe Gävlebukken til Stockholm ved hjelp av et helikopter.

Overvåkningssystem

I år hadde arrangørene jobbet hardt med sikkerheten og hadde utrustet bukken med såkalt intelligent kameraovervåking. Kamerasystemet skulle på egenhånd kunne oppdage trusler mot bukken og slå alarm, skriver NTB.

Gjerningspersonen klarte imidlertid å lure det «smarte» systemet, ifølge arrangørene.

- Kameraene oppdager kun bevegelser innenfor alarmsonen, innenfor gjerdet. Her har det stått en person utenfor og kastet en brannbombe, sier Wallberg.

Vitner forteller imidlertid til Expressen og Aftonbladet at det ikke var snakk om en brannbombe, men at gjerningspersonen helte antennelig væske på bukken og tente på.