Brannbombene sprer frykt

I natt kom volden til Epinay-sur-Seine. Dagbladet ble vitne til at biler ble satt i brann ved et stort boligkompleks like før midnatt. Opptøyene er de verste siden studentopprøret i 1968.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den niende strake natten med opptøyer i Paris ble den verste hittil. Bråket har spredd seg til store byer som Lille i nord, Rennes i vest og Toulose i sørvest.

 I formiddag var det motdemonstrasjoner i flere bydeler i den franske hovedstaden fra innbyggere som vil ha slutt på opptøyene, i følge NRK.

Opptøyene er de verste siden studentopprøret i 1968, og alle tegn peker i retning av en blodig og flammende natt til søndag i Paris.

Innenriksminister Nicolas Sarkozy dukket overraskende opp i et politihovedkvarter vest for Paris, og han hadde ikke noe annet budskap enn det som har provosert demonstrantene i halvannen uke:

-Bråket skal bekjempes med harde midler.

Over 700 biler ble satt i brann i natt og over 200 personer ble arrestert. Blant de arresterte er mange mindreårige med brannbomber. En politistasjon og en sykeleierskole er påført store brannskader. 

Hundre evakuert

Over 100 beboere i Pierrefite vest for Paris måtte evakueres etter at en boligblokk ble satt i brann. Nærmere 1.500 poltifolk skal ut i Paris\' gater natt til søndag. 

KRIGEN FORTSETTER: Politifolkene var tydelig nervøse etter at flere biler ble satt i brann i Paris4 forstaden Epinay-sur-Seine i natt. Opptøyene hadde med dette spredd seg til nok et nabolag i den franske hovedstaden. Foto:
KRIGEN FORTSETTER: Politifolkene var tydelig nervøse etter at flere biler ble satt i brann i Paris4 forstaden Epinay-sur-Seine i natt. Opptøyene hadde med dette spredd seg til nok et nabolag i den franske hovedstaden. Foto: Vis mer

Dagbladet ble vitne til at biler ble satt i brann ved et stort boligkompleks i Epinay-sur-Seine like før midnatt. Desperate beboere strømmet ut i gatene og forsøkte å redde sine kjøretøyer fra de voldsomme flammene.

20 minutter seinere sto minst seks biler i brann. Kraftige eksplosjoner dundret, og politifolkene var tydelig nervøse. Brannmannskapene kom seint til åstedet. Dette var ikke den eneste brannen i Paris\' forsteder i natt.

Rasende ungdom

Noen av beboerne i Epinay-sur-Seine liker ikke journalistene som er på plass. Forstaden er en av de mest beryktede rundt Paris.

-  Det er på grunn av sånne som deg at sånt skjer, sier en rasende ungdom til Dagbladets fotograf.

Men gemyttene roer seg snart. Engstelige par måtte i natt konstatere at opptøyene var kommet til deres nabolag også.

-  Slik har det vært i Paris den siste uka etter at de to guttene døde. Det er klart vi er redde, sier en mann til Dagbladet. Ingen vil oppgi navnet sitt. Det er tydelig at kameralinser provoserer.

Flere frykter at opptøyene bare vil bli verre jo mer oppmerksomhet de får.

Synlige arr

I Paris\' grå forsteder ligger arrene synlige etter de foregående netters opptøyer. Raseriet mot myndighetene deles av langt flere enn de som forvandler nabolagene til krigssoner.

På dagen i går besøkte Dagbladet forstaden Stain - bare 20 minutter med bil fra sentrum av Paris.

I løpet av natta hadde en gjeng ungdommer antent en bil bare få meter fra en skole for små barn.

-  Dette pleide å være et forholdsvis rolig område, men nå har det endret seg, sier rektor på skolen, Frangoise, til Dagbladet.

Den utbrente bilen bare få meter fra en skole tilhørte en av skolens ansatte, og viser hvor spontane opptøyene i forstedene er.

Politiet er fiende nummer én, men ofte er det uskyldige som rammes.

- Liker ikke politiet

-  Dere må forstå at dette ikke er voksne folk. Det er gutter på rundt 15 år som begår disse handlingene. Det er ingen som støtter ungdommer som setter fyr på en bil like ved en skole, sier Amar.

I går satt han på en kafé ved en av Paris\' beryktede blokkområder i nord. Utenfor står ungdomsgjenger på hjørnene. De røyker, drikker og kikker lett truende på journalister som går forbi.

- Vi liker ikke politiet her, kan du si, sier en av dem.

Raseriet er delt av mange - langt flere enn de som setter gatene i brann om nettene.

Derfor setter også franske myndigheter alt inn på å hindre at opprøret skal spre seg til andre franske byer.

I går ble flere biler satt i brann i Dijon, øst i landet, etter en større narkotikarazzia. Også i den sørlige havnebyen Marseille var det kamper mellom politi og ungdommer.

- Hudfargen avgjør

I Paris var sammenstøtene noe roligere natt til i går. Det henger trolig sammen med den muslimske festen Aid el Fitr, som markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Det franske nasjonalvalgspråket - «frihet, likhet og brorskap» - står med store bokstaver på barneskolen i Stain.

Men for de mange innbyggerne her med afrikanske og arabiske foreldre betyr disse ordene lite.

Natasha Sobriel (18) tror hudfargen hennes vil bety mer enn kvalifikasjonene når hun skal ut og søke jobb. S

elv er hun født i Frankrike, etter at foreldrene innvandret fra Elfenbeinskysten.

-  Når jeg søker jobb vil dessverre ikke kvalifikasjonene mine være de viktigste, sier hun.

Stadig flere føler seg fanget av fattigdom og arbeidsledighet. I mange forsteder står så mange som 20 prosent uten jobb.

Blant dem er det langt flere franskmenn med ikke-europeiske foreldre, selv om deres kvalifikasjoner er like gode som franskmenn allment.

Roper skjellsord

 Opptøyene i Paris startet i Clichy-sous-Bois etter at politiet skal ha skremt tre unger gutter til å gjemme seg i en transformatorstasjon med høyspent strøm. Bouna Traore (15) og Zyed Benna (17) ble drept momentant.

Den tredje gutten ligger hardt skadd på sykehuset. Episoden var gnisten som antente opptøyene for over ei uke siden.

Sobriel sier ungdommene her er vant med forskjellsbehandling fra politiets side.

 -  Her er det nesten bare afrikanere og arabere som bor. Men nesten alle politifolkene er hvite. De kjører opp bak oss og roper skjellsord ut vinduene. De ser på oss alle som kriminelle, sier hun.

ENGSTELIGE: Engstelige og sinte beboere kom i natt ut på gatene i Epinay-sur-Seine. Noen for å se hva som skjedde, andre for å forsøkte å redde bilene sine fra de sinte ungdommene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer