Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannen blokkerte barnas eneste fluktrute. «Den var rask og den var dødelig»

To menn ble torsdag dømt til livstid i fengsel for dødsbrannen i Manchester. Fire barn mellom tre og 15 år mistet livet.

MANCHESTER: Politiets overvåkningsbilder viser en mann løpe vekk fra brannen hvor fire barn mistet livet. Video: Manchester Politi / Emilie Rydning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag ble 23 år gamle Zak Bolland og 25 år gamle David Worrall dømt til livstid i fengsel i Manchester Crown Court for drapet på fire barn mellom tre og 15 år. Det skriver The Guardian.

I retten fikk de frammøtte høre hvordan de fire barna ble fanget av flammene etter at Bolland og Worral brøt seg inn på eiendommen til familien Pearson, og satte fyr på huset deres i Salford utenfor Manchester.

Sjefetterforsker Lewis Hughes i Manchester-politiet beskriver saken som «en av de mest hjerteknusende han har vært nødt til å håndtere».

- Jeg er glad for at de har fått sin dom. Den reflekterer den grusomme handlingen de gjorde, men ingenting kan bringe barna tilbake, sier han.

Trusler

Det hele startet for alvor i november i fjor. Bolland var overbevist om at 16 år gamle Kyle Pearson hadde satt fyr på bilen hans og krevde 500 pund i erstatning av Kyles mor, Michelle.

Han skal ha truet henne den påfølgende dagen om å «gjøre kål på huset hennes», og Pearson spikret etter dette igjen brevsprekken i døra av frykt for hva som kunne skje.

En snau uke senere snakket hun igjen med politiet, og sa at hun var redd for Bolland.

- Han har knust alle vinduene mine. Jeg vet at han er i stand til å skade meg og eiendommen min, fikk retten høre at hun hadde sagt.

Hun ytret også et ønske om å få flytte, og ba politiet om å pålegge Bolland et forbud mot å nærme seg familien hennes.

Brannbomber

Likevel skjedde det ingenting, og tidlig på morgenen den 11. desember gjorde Bolland alvor av truslene sine.

Bolland og Worrall skal tidligere på natta ha hamret på døra til familiens hjem med en jernstang og truet med «å drepe alle» før de forlot stedet.

De dro deretter hjem til Bolland før de grytidlig på morgenkvisten bega seg ut igjen.

Overvåkningskameraer viser hvordan Bolland, Worrall og Bollands kjæreste Courtney Brierly kjøper store mengder øl og bensin. Fra bildene kan det se ut som om de slår av en spøk med butikkens innehaver, og at de er i godt humør.

Deretter gikk ferden videre til Pearson-familiens hjem. Der brøt de seg inn på eiendommen gjennom et gjerde på baksiden, før de kastet to hjemmelagde brannbomber inn gjennom et vindu.

- Rask og dødelig

Brannvesenet var raskt på plass, men brannen spredde seg raskt og blokkerte i løpet av kort tid trappa som var den eneste fluktmuligheten for barna som ble fanget i husets andre etasje. Som dommeren selv forklarte da han leste opp dommen:

- Det er ikke nødvendig å beskrive brannforløpet i detalj. Den var rask, og den var dødelig, sa han ifølge Manchester Evening News.

Tre av barna - Demi (15), Brandon (8) og Lacie (7) ble erklært døde på stedet. Tre år gamle Lia døde på sykehuset to dager senere.

Storebroren Kyle Pearson og en venn unnslapp flammene, mens barnas mor Michelle ble hardt skadd i brannen. Hun lå i koma i fire måneder, og er fremdeles ikke utenfor livsfare. Det er ifølge britiske medier uklart hvorvidt hun faktisk har registrert at fire av barna hennes er døde.

Nektet straffskyld

I retten erkjente Bolland straffskyld for ildspåsettelse, men nektet for tiltalen om overlagt drap. Han, i likhet med Worrall, hevdet at han trodde huset sto tomt på det aktuelle tidspunktet.

Den 20 år gamle Brierly, som var med i bilen som kjørte de to ildspåsetterne til åstedet, ble dømt for uaktsomt drap og 21 år i fengsel. Heller ikke hun erkjente straffskyld.

BBC skriver at både Brierly og Worrall brøt sammen i rettssalen da de fikk forkynt dommen.

Bolland skal bare ha blunket og rettet blikket ned mot gulvet.

- Ikke det samme

Etter at dommen falt torsdag, snakket de avdøde barnas bestemor Sandra Lever med pressen utenfor rettsbygningen. Hun fortalte at familien aldri kommer til å komme seg etter tapet.

- Livene våre er ikke det samme uten dem. Jeg var bestemor til elleve barn. Nå er jeg bestemor til sju.

Samtidig sa hun at hun er fornøyd med dommen, og takket alle som hadde hjulpet familien med å få rettferdighet.

- Jeg håper Bolland, Worrall og Brierly vet at de har frarøvet oss lyset i livet. Vi kommer aldri igjen til å kunne høre stemmene deres, sa hun.

- Dette er kanskje slutten på rettssaken, men det er ikke slutten for oss. Nå må vi forsøke å komme oss videre i livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media