Brannen i oljelageret slukket

Brannmannskapet har klart å slukke brannen i oljedepotet nord for London.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De mange millioner literne med drivstoff i de om lag 20 tankene i Hemel Hempstead i Hertfordshire hadde brent i ganske nøyaktig to og et halvt døgn da brannmannskapet til slutt klarte å kvele de kraftige flammene.

– Det er fortsatt noen små branner i noen betongkonteinere, men brannene i oljetankene er slukket, sier brannsjef i Hertfordshire, Roy Wilsher, som understreker at brannmennene ikke var opptrent til å slukke en så massiv brann.

Startet søndag

Brannen startet tidlig søndag morgen etter flere kraftige eksplosjoner i oljedepotet Buncefield, noen mil nord for den britiske hovedstaden. Over 40 personer ble skadet, de fleste av splinter som kom flygende gjennom luften på grunn av trykket fra eksplosjonene.

Det la seg raskt en kraftig røyksky over området, røyken ble tatt av vinden og nådde så langt som til Frankrike. Brannen blir for øvrig omtalt som en av de kraftigste i Europa siden andre verdenskrig.

Så kraftig var brannen at 20.000 arbeidere som jobber på et stort industriområde like ved oljedepotet, ikke kan returnere til arbeidsplassene sine på enda en stund.

Får flytte hjem

Men de fleste av de om lag 2.000 beboere som ble evakuert på grunn av brannen og fare for nye eksplosjoner, får nå lov til å flytte hjem igjen. Det skyldes blant annet at prøver har fastslått at røyken ikke inneholder giftige gasser.

– Den er ikke mer forurensende enn røyken fra et vanlig bål. Men det betyr ikke at den ikke er giftig for miljøet, sier Clare Lee, som mandag kveld fløy gjennom røyken for å samle data.

Det kan ta mange år før miljøødeleggelsene blir oppdaget. En miljøfare er de 15 millioner literne med vann som ble brukt i slukkingen. Vannet kan forurense grunnvannet når det siver ned i bakken.

(ANB-AP)