Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brannen må være påsatt

Det sier Bjørn Sverre Nyrud, avdelingsleder for vedlikehold av kommunale bygg i Porsgrunn, etter at Østre Porsgrunn kirke brant ned til grunnen i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Østre Porsgrunn kirke fra 1760 brant ned til grunnen i morgentimene i dag. Den 250 år gamle kirka var en av Norges største rokokkobygninger.

Vitner Dagbladet har snakket med på stedet, sier at brannen startet allerede klokka 02.30. Politiet sier de fikk melding klokka 03.15.

Kirketårnet skal ha gått i bakken omkring klokka 04.15.

- Etter at spiret på kirka falt ned, har brannmannskapene kontroll over situasjonen. Men de evakuerte får ikke flytte hjem på en stund ennå, opplyser operasjonsleder Elise Gotliebsen i Telemark politidistrikt til NTB.

Ukjent årsak I 7-tiden i dag sier politiet i Telemark til Dagbladet at det fremdeles brenner i ruinene av kirka, og at brannvesenet fortsetter med sitt slukningsarbeid.

Operasjonsleder Jens Arne Berland sier det er for tidlig å si noe om årsaken til brannen.

- Vi har ikke kunnet nærme oss kirka ennå på grunn av flammene. Vi  har ikke fått satt i gang etterforskningsarbeidet så langt, men nå som etterforskerne kommer på jobb vil vi se på det som er skjedd, sier Berland.

Men nå går Bjørn Sverre Nyrud, avdelingsleder for vedlikehold av kommunale bygg i Porsgrunn, langt i å begrunne årsaken til kirkebrannen.

- Brannen må være påsatt, sier han til avisa Varden.
Han forteller at alt av gamle kirkeovner innenfor er skiftet ut, og at alt av utstyr etter reprasjonene på utsiden er fjernet.

- Om brannen startet inne, ville den ikke ha ført til full fyr så raskt. Her må brannen ha startet på utsiden, ved hjelp av brennbar væske, sier Nyrud.

- Fullstendig overtent Atle Hammelow-Berg bor cirka 50 meter fra kirken, og var en tur på toalettet rundt klokka 03.40. Da så han gjennom persiennene at det var helt lyst utenfor. Først trodde han det var en fantastisk fin soloppgang.

- Men da jeg dro opp persiennene så jeg at det var full fyr i kirka. Den var fullstendig overtent, sier han.

Han forteller at det var dramatisk da han kom ut, og at brannvesenet var der med ni biler og masse folk.

- Store glødende trebiter, på størrelse med grillbriketter haglet ned rundt huset mitt. På en bil som står her borte har baklyktene smeltet, så det må ha vært temmelig høy varmeutvikling, sier Hammelow-Berg, til Dagbladet.
 
Både Hammelow-Berg og flere andre naboer brukte hageslanger til å spyle hus, biler og båter, for å forhindre at flammene spredte seg.
 
Hammelow-Berg forteller at kirka er brent helt ned til grunnen.

- Det er bare et lite hjørne igjen av den, nå er det bare etterslukking de holder på med, sier han.

Flere av beboerne som bor rundt kirka står med tårer i øynene forteller han.

- En eldre dame fortalte meg at hun var døpt, konfirmert, gift og hadde tatt avskjed med sin mann i denne kirka, sier han.

- Dette er bare forferdelig trist.

En av landets største Den vakre trekirken, som opprinnelig het Jesu Kirke i Østre Porsgrunn, sto ferdig i 1760 etter store pengegaver fra byens søkkrike jernverkseiere, ifølge kulturminneåret.no

Kirka var en av landets største trekirker, og hadde blant annet vakkert smijernsarbeid i toppen av det høye kirkespiret.

Lokalavisa Varden traff sogneprest Per Johan Wiig ved kirka i natt, mens røyken steg opp fra den sammenraste kirka.

- Dette er veldig trist, spesielt for alle dem som skal ha dåp, konfirmasjon og bryllup i tiden framover, sier Wiig til avisen.

— Det var en flott kirke. Vi har nettopp feiret 250-års jubileum med folk i alle generasjoner. Det som er spesielt med slike gamle kirker er jo ikke at de er museèr, men er et bygg som har vært i bruk nesten hver dag i 250 år. Og det gjennom både gleder og sorger, sier Wiig trist til NRK.

 

FULLSTENDIG OVERTENT: Den 250 år gamle Østre Porsgrunn Kirke var en av norges største rokokkobygninger. I natt brant den ned til grunnen. Foto: Atle Hammelow-Berg
FULLSTENDIG OVERTENT: Den 250 år gamle Østre Porsgrunn Kirke var en av norges største rokokkobygninger. I natt brant den ned til grunnen. Foto: Atle Hammelow-Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media