Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brannen på Frøya truer bebyggelsen

Sprer seg raskt grunnet tørt vær og vind.

LYNGBRANN:  Det brøt onsdag ut lyngbrann på Frøya i Sør-Trøndelag. Brannen startet rett ved en høyspentledning. Foto: Atle Thomassen
LYNGBRANN: Det brøt onsdag ut lyngbrann på Frøya i Sør-Trøndelag. Brannen startet rett ved en høyspentledning. Foto: Atle Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Har du tips, bilder eller video? Send SMS/MMS til 2400, e-post til [email protected] eller ring oss på 24 00 00 00.

(Dagbladet). En lyngbrann brøt ut på Frøya i Sør-Trøndelag klokka 11 onsdag formiddag. Det blåser godt i området, noe som gjør at brannen sprer seg raskt. 

- Den truer nå bebyggelsen i området, sier brannmester André Lindgjerdet til Dagbladet.

Brannen startet ved Hammarvatnet, og sprer seg med den nordlige vindretningen. Den nærmer seg nå Ervikvatnet.
Det er blåser for øyeblikket frisk bris på Frøya, men det er utstedt kulingsvarsel for onsdag og torsdag.

- Vi har hatt et håp om at vannet skulle hindre brannen i å spre seg videre. Men det er umulig å si om det vil skje, sier Lindgjerdet.

Tre helikoptre er satt inn i slokningsarbeidet. To av dem er Bell-helikoptre fra Forsvaret, som var på vei fra Flatanger til Rygge, etter å ha jobbet med å slokke brannen på Sørneshalvøya.

Evakuerer
Kommunen er har allerede iverksatt evakuering av noen boliger, og vurderer fortløpende om de skal evakuere flere områder.

- Vi har evakuert en barnehage og noen eldreboliger på Nesset, som ligger nord for Sistranda, sier varaordfører i Frøya kommune, Martin Nilsen, til Dagbladet.

Om lag 200 personer bor på Nesset. Politiet har anbefalt at kommunen vurderer å evakuere Klubben, Gurvikdal og Sandvika. 

- Vi er i beredskap, med transport og hotell, sier Nilsen.

- Blusser opp Brannen brøt ut bare halvannen dag etter brannen i Flatanger i nabofylket Nord-Trøndelag.

- Vi hadde faktisk et kommunestyremøte i dag, hvor vi informerte om at vi skulle legge ned forbud mot bruk av åpen ild. Klokka 11, mens møtet fortsatt pågikk, gikk alarmen, sier Nilsen.

Siw Aina Strømøy (35) bor i Gurvikdal i nord, men befinner seg på Nesset øst på øya.

- Vi står på vanntanken på Nesset og ser på brannen. Den blusser opp hele tida, sier hun til Dagbladet.

Strømøy er av oppfatningen at Langvatnet vil stoppe brannen - men at bygdene Gurvikdal, Klubben og Sandvika trues dersom brannen skulle ta seg over vannet.

Sivilforsvaret deltar Sivilforsvarsadjutant Erna Foss Husby forteller at Sivilforsvaret nå er på plass med fire firhjulsdrevne ATV-kjøretøyer på Frøya.

- Det er vanskelig å vite hvordan vi skal gripe det an, og hvorfra vi skal gå inn, så vi er i venteposisjon, forteller hun til Dagbladet.

Den avgjørelsen er operativ leder for brannvesenet som skal ta. Husby forteller at 13 personer fra Sivilforsvaret er på plass, og at de også har med en brannpumpe.

- Det brenner, og de må gå inn fra en annen posisjon enn der de startet, forteller hun.

Hele Norges coronakart