- Brannen sprer seg med opptil 200 meter i sekundet

Umulig å si når vi får kontroll, sier brannvesenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Situasjonen er ikke under kontroll ennå. Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle deg når vi kan forvente å ha kontroll, men det er umulig, sier Leif Arild Rønning i aksjonsledelsen ved Østre Agder Brannvesen til Dagbladet.no.

Den voldsomme skogbrannen som herjer Froland i Aust-Agder har til nå svidd av 6000 mål. Bildene fra meteorologisk institutt viser at brannen er synlig fra verdensrommet, og det er ingenting som tyder på at den går mot slutten.  

- Slukningsforholdene er svært vanskelige. Det er kastevind, og den endrer stadig retning. Når vi har kontroll på brannen på et sted så snur vinden slik at det begynner å brenne et nytt sted, forteller han.

Ifølge Rønning sprer brannen seg med opp til 200 meter i sekundet i de verste kastene. - Det var ett tilfelle der vinden snudde seg og før brannmannskapene hadde fått sukk for seg hadde brannen hoppet 200 meter fram, forteller han.

Dette kan skje når vindhastigheten forsterkes av at kald luft som strømmer til langs bakken for å erstatte lufta som brannen har varmet opp.

- Brannen sprer seg altså ikke med en konstant hastighet på 200 meter per sekund. Da hadde hele Sør-Norge stått i brann, presiserer Rønning.

Fem helikopter

For øyeblikket deltar fem helikopter i slukningsarbeidet.

- Brannen sprer seg med opptil 200 meter i sekundet

- En brann som dette kan nok bare slokkes ved bruk av helikopter. Den er så omfattende at å slokke den med manuell kraft vil ta lang tid. Årsaken til at den har spredd seg så fort, er at det har vært sterk vind i to dager. Hvis vinden hadde løyet, kunne vi trolig ha slokket den på et par timer med helikopter. Men sånn ser det ikke ut nå, sa brannsjef Jan Kongsvik i Østre Agder Brannvesen til NTB tidligere i dag.

Helikoptrene vil være i lufta fram til klokka 23 i kveld. Deretter må helikoptrene settes på bakken slik at pilotene får hvile, før de tar fatt på ny i morgen tidlig.


49 evakuert

Ingen har fullstendig oversikt over brannens omfang, men området rundt Mykland er hardest rammet.

Brannvesenet fikk tidligere i ettermiddag melding om at brannen hadde spred seg til Øvre Lauvrak, seks kilometer unna brannfeltet. Dette viste seg imidlertid ikke å stemme. Ifølge brannvesenet var det bare røyk fra hovedbrannen som hadde spredd seg.

Til nå er 49 personer evakuert fra sine hjem i grendene Mykland og Valle. Evakuering av flere blir vurdert fortløpende, men det skal ikke være noen umiddelbar fare for ny bebyggelse.

- Vi jobber hardt og prioriterer å redde privatboliger. I dette øyeblikket er det ikke nødvendig med nye evakueringer, sier Leif Arild Rønning til Dagbladet.no.

Startet tirsdag

Brannen startet vest for Mykland sentrum i 15.30-tiden tirsdag. Først spredte den seg nordover, og minst ti hytter skal ha brent ned. Natt til onsdag spredte brannen seg videre mot boligområdene i Mykland sentrum.  Store innsatsstyrker er satt inn for å redde bebyggelsen i området.

Totalt 200 mannskaper var i dag satt inn i slukningsarbeidet, men forholdene er vanskelige.  

Vinden er svært sterk i sør og det er ikke ventet nedbør de nærmeste døgnene. Utpå lørdagen er det håp om nedbør i det herjede området rundt Froland i Aust-Agder, men bare små mengder.

Meteorlogene melder om meget stor skogbrannfare i hele elleve av nitten fylker i Norge.

49 EVAKUERT: Evakuering av flere vurderes fortløpende.