Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannene i Rogaland slokket

Brannene i Sokndal og Lund i Rogaland er slokket etter iherdig innsats og litt flaks. I alt 30 000 mål er svidd av de siste to døgnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle branner er i realiteten slokket. Vi har noen områder hvor det brenner litt, men vi har full kontroll og regner med alt vil dø hen i løpet av kort tid, sa fungerende brannsjef John Skåland i Lund kommune tirsdag kveld.

Bare få timer tidligere var situasjonen i Lund kritisk og flammene spredte seg ukontrollert gjennom småskogen og i lyngen. Med bistand fra et større helikopter fra Bergen, flere frivillige og mannskap fra Sivilforsvaret greide man til slutt og få bukt med flammene sent tirsdag kveld.

- Det har også hjulpet betydelig at vinden har løyet helt og det er blitt kaldt og litt fuktig i lufta. Omtrent 30 000 mål er rammet av brannen, sier Skåland.

Utslitt

Bakkemannskapene var tidligere tirsdag kveld helt utslitt etter lang tids arbeid. Brannsjefen etterlyste frivillige som ville delta i kampen mot ilden som herjet. Etter at brannen var kommet under kontroll tidligere på dagen blusset den plutselig voldsomt opp på to steder i Lund sent på ettermiddagen.

I nabokommunen Sokndal herjet de verste brannene mandag kveld og natt til tirsdag. Tirsdag kveld ble brukt til etterslukking med hjelp av helikopter og bakkemannskap og brannene ble nærmest helt slokket i løpet av kvelden. I begge områdene har man greid å holde varmen unna bebyggelsen, selv om det har vært nære på ved noen tilfeller.

Strømforsyningen har i perioder forsvunnet fra Sokndal ettersom deler av elektrisitetsnettet er ødelagt av brannene og av vannskader.

Ekstremt tørt

- Utrolig nok har ingen bygg gått tapt, men mannskapene som har slukket har gjort en fabelaktig innsats, sier Skåland.

Flere av de brannmennene og folkene fra Sivilforsvaret arbeidet uten stans i nærmere to døgn. Helikoptrene har sluppet tonnevis med vann over de brennende områdene, men det er ekstremt tørt og på mange steder har selve torva i bakken tatt fyr. Mot brann i bakken vil bare et realt regnvær hjelpe.

- Vi vil fortsatt gå brannvakt natten igjennom for å unngå at det plutselig flammer opp på nytt, sier brannsjefen.

- En lærepenge

Ordfører Kjell Erfjord (KrF) i Lund mener situasjonen med brannene har vært sterkt belastende for kommunen. Han tenker ikke bare på de økonomiske konsekvensene, men også de påkjenningene som brannmannskapene har vært utsatt for.

- Dette er trolig forårsaket av uvettig sviing og jeg håper disse hendelsene vil være en lærepenge for dem har tent opp utendørs når det er så tørt, sier Erfjord.

Mandag kveld deltok ordføreren selv som en av de frivillige i slokkearbeidene og fikk erfare hvor tørt det var i området. Han uttrykker beundring for den jobben som brannfolkene har stått bak.

- De har gjort en fantastisk jobb, sier Erfjord.

(NTB)

SLOKKET: Fungerende brannsjef i Lund, John Skåland, sammen noen av mannskapet fra Sivilforsvaret etter at man til slutt greide å få bukt med flammene sent tirsdag kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media