Brannfakkel fra Hanisch

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeidsdirektør Ted Hanisch sa i et intervju her i avisa i går at Norge kan komme til å trenge 40000 innvandrere hvert år fra omkring år 2010. Hvis vi skal opprettholde vår velstand og velferd, vil dette være nødvendig. I tillegg kommer innvandrernes familier. Dette vil være ren arbeidsinnvandring, slik vi hadde til midten av 70-åra. I tillegg skal vi ta imot flyktninger og asylsøkere, slik vi er forpliktet til av internasjonale avtaler.
  • Hanisch fortjener ros for at han på denne måten legger fram de utfordringene vi kan komme til å møte når pensjonistbølgen for alvor slår inn over landet. Selvsagt er dette kontroversielt, og Carl I. Hagen var raskt ute med å hevde at Hanisch er helt på jordet. Hagen vil kjøpe helse- og omsorgstjenester i utlandet. Dessuten er det overflod av arbeidskraft i landbruket, fiskeriene og byråkratiet, mener han.
  • Under forutsetning av at vi ønsker å opprettholde et produktivt og konkurranseutsatt næringsliv og at vi skal beholde bosettingen i mesteparten av landet, kan Hanisch få rett i sine spådommer. I dag er det praktisk talt ikke ubrukt arbeidskraft å hente i det norske markedet, slik det var for 20 år siden. Vi ligger på topp i antall sysselsatte og arbeidsledigheten er lav, selv om det kan registreres en viss tendens til økt ledighet den siste tida. Hvis vi derimot velger å leve på oljeinntektene, blir det mye arbeidskraft til overs som kan gå inn i helse- og omsorgsektoren og servicenæringene. Men det er en utvikling ingen ønsker.
  • Nå kan mye skje som endrer det bildet Hanisch streker opp. Det er ikke mange åra siden vi hadde nesten 200 000 arbeidsledige. Vi har ingen garantier for at det kan skje igjen. Likevel gjør politikerne klokt i å forberede både seg selv og oss andre på at vi om noen få år må hente langt flere arbeidstakere fra utlandet enn i dag. De må enten komme fra Øst-Europa eller andre verdensdeler. Det vil være dumt å lukke øynene for de utfordringene dette innebærer.