- Brannfaren er svært høy

Det ukrainske atomenergibyrået Energoatom hevder det er fare for en radioaktiv lekkasje ved atomkraftverket i Zaporizjzja etter bombinger i natt.

ADVARER: Atomkraftverket Zaporizjzja har vært okkupert av Russland siden mars. Siden den gang har det vært harde kamper utenfor anlegget. På bildet ses en russisk soldat på området til atomkraftverket 1. mai. Foto: AP / NTB
ADVARER: Atomkraftverket Zaporizjzja har vært okkupert av Russland siden mars. Siden den gang har det vært harde kamper utenfor anlegget. På bildet ses en russisk soldat på området til atomkraftverket 1. mai. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Atomenergibyrået, som drifter Ukrainas fire atomkraftverk, hevder Russland står bak bombingen av atomkraftverket det siste døgnet.

- Som følge av bombing av Zaporizjzja har infrastrukturen til atomkraftverket blitt skadet, og det er risiko for en hydrogenlekkasje og lekkasje av radioaktive stoffer. Brannfaren er svært høy, skriver Energotoam på Telegram lørdag.

Atomkraftverket i Zaporizjzja er Europas største og har vært okkupert av Russland siden mars. Harde kamper rundt anlegget har lenge vakt internasjonal bekymring for en atomkatastrofe.

UKRAINA: Brannskader på elkabler førte til at Europas største kjernekraftverk, Zaporizjzja, måtte kobles fra strømnettet - nå nedkjøles reaktorene av dieselaggregat: - Problematisk, sier ekspert Astrid Liland. Vis mer

Skylder på Ukraina

Russiske forsvarsmyndigheter hevder ukrainske styrker har bombet området ved det beleirede atomkraftverket Zaporizjzja sør i Ukraina tre ganger siste 24 timer, melder Reuters.

Opplysningene er ikke verifisert.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa fredag at russiske granatangrep førte til skogbrannene torsdag som igjen førte til at kraftverket ble koblet av strømnennet – og at to reaktorer måtte hastenedstenges.

Russland har på sin side skyldt på ukrainerne, som de mener øker spenningen i området.

Atomkraftverket er koblet på strømnettet igjen nå, og reaktorene er i normal drift. Ifølge Zelenskyj var verden «ett steg nærmere» atomkatastrofe torsdag.

Bekymret

Atomkraftverket i Zaporizjzja er Europas største med seks reaktorer.

- Vi er bekymret. Vi følger situasjonen nøye, sier Øyvind Selnæs, seksjonssjef for beredskapsanalyser i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet til Faktisk Verifiserbar.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet sier at en atomkatastrofe kan spre seg til Norge, avhengig av vind- og værforhold. Selnæs påpeker imidlertid at det som regel vil ta mer enn 48 timer før det kommer til Norge. Dette gjør at vi da kan iverksette tiltak om nødvendig.

Selnæs sier videre at en eventuell atomkatastrofe ved Zaporizjzja ikke vil føre til samme type katastrofe som Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Det begrunner han med at det er store forskjeller på reaktortypene. Mens Tsjernobyl hadde RMBK-reaktorer, har Zaporizjzja VVER-reaktorer.

- RMBK-reaktorer bruker brennbar grafitt som moderator, noe som hadde stor betydning for den langvarige brannen etter Tjernobyl-ulykken. VVER-reaktorene inneholder ikke grafitt, så dersom reaktorene ved Zaporizjzja skades, vil det ikke føre til en slik brann, sier Selnæs.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer