Brannfolk ut mot May: - Skammelig

Theresa May går av som statsminister. I avskjedstalen tok hun opp håndteringen av Grenfell Tower-brannen som en del av hennes stolte arv.

BRYTER SAMMEN: Etter tre år som regjeringssjef for et land i brexit-kaos, trekker statsminister Theresa May seg. Video: AP Vis mer

Theresa May går av som Storbritannia statsminister 7. juni etter tre år med brexit-kaos.

Det skjer tre år etter at hun tok over statsministerjobben etter David Cameron, og fikk i oppgave å lede landet ut av EU. Det har hun ikke klart, og i går holdt hun en følelsesladet tale utenfor statsministerboligen i Downing Street 10.

Det meste i talen handlet om nettopp brexit og det parlamentariske rotet som har oppstått i etterkant. Men 62-åringen tok også opp det hun var stolt av i løpet av sin regjeringstid, noe som nå setter sinnene i kok hos britiske brannfolk.

Branntragedien

FØLELSESLADET: Theresa May annonserte fredag at hun går av som Storbritannias statsminister 7. juni. Avskjedstalen ble følelsesladet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FØLELSESLADET: Theresa May annonserte fredag at hun går av som Storbritannias statsminister 7. juni. Avskjedstalen ble følelsesladet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

May sa i talen at jobben som statsminister har gitt henne en «plattform til å tale de taleløses sak, og å kjempe for de brennende urettferdigheter som rammer samfunnet».

- Derfor etablerte jeg en uavhengig gransking etter tragedien i Grenfell Tower. Det var for å finne sannheten, så noe slikt aldri kan skje igjen og slik at menneskene som mistet livet den kvelden aldri blir glemt, sa statsministeren.

71 mennesker døde under brannen i boligkomplekset Grenfell Tower i London i juni 2017. I forkant hadde en rekke beboere varslet om manglende brannsikkerhet i blokka.

Brannen førte til et stort oppgjør om brannsikkerhet i boligkomplekser og bygningskrav, spesielt fordi høyblokka nettopp hadde vært gjennom en stor fornyelse. Motstandskraften i kledningen levde imidlertid ikke opp til sikkerhetskravene, og tok nesten umiddelbart fyr.

- Skammelig

256 personer ble hjemløse etter brannen, og både May og lokale myndigheter fikk omfattende kritikk for sin håndtering av saken.

I etterkant av Mays tale fredag, kaster nå fagforeningen for ansatte i brannvesenet seg på kritikken.

- Mange av de underliggende problemene ved Grenfell var som følge av utrygge forhold som hadde fått lov til å bli ignorert av De konservative i regjering og de lokale myndighetene som Theresa May til sjuende og sist har ansvaret for, sier fagforeningsleder Matt Wrack ifølge The Independent.

- At den avtroppende statsministeren mener at hennes forferdelige respons på brannen er en stolt del av hennes arv er faktisk skammelig, sier Wrack.

Han mener videre at granskingen har ført til manglende rettferdighet for familiene og de overlevende etter brannen, samtidig som at forretningsinteressene «kan fortsette som før».

Etterdrønn

Allerede i 1999 ble det advart om manglende brannsikkerhet i høyblokka, og i 2013 ble eierne advart om sikkerhetsrisikoen på bygningen. Den konservative byråden i bydelen Kensington og Chelsea gikk av som følge av massiv kritikk etter tragedien.

DEMONSTRERTE: Gruppa Extinction Rebellion kledde seg naken midt under brexit-debatten. Foto: Extinction Rebellion/Parliament TV Redigering/Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

Nå går også May av som partileder og statsminister, men først og fremst på grunn av uvissheten om brexitavtalen.

- Jeg har gjort mitt beste for å gjennomføre brexit. Jeg har gjort alt jeg kan for å overbevise parlamentarikerne om å støtte skilsmisseavtalen. Dessverre har jeg ikke vært i stand til å gjennomføre det. Jeg har prøvd tre ganger, sa May i går.

Theresa May ville nok ikke ha overlevd lenge uansett om hun ikke hadde trukket seg selv, sier Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder og Storbritannia-ekspert.

- Hun kommer et mytteri i forkjøpet. Det er det indre presset fra kolleger i partiet som fører til at hun nå, etter alt å dømme, vil annonsere sin avgang, sa Mustad til Dagbladet torsdag.

- Bærer ikke nag

May begynte gårsdagens tale slik hun begynte den første talen hun holdt som statsminister 13. juli 2016:

Ved å legge vekt på at hun ville jobbe for de mange, ikke de privilegerte få.

Mot slutten av talen ble May emosjonell, og beskrev statsministerjobben som den største æren i hennes liv.

- Den andre kvinnelige statsministeren, men sannelig ikke den siste. Jeg bærer ikke nag, men enorm og vedvarende takknemlig for å ha vært i stand til å tjene landet jeg elsker, sa May avslutningsvis.

På veien mot brexit har May vekslet mellom å snuble, gå på trynet og stå i spagaten med en én fot i brexit-leiren og den andre i «remain»-leiren. EU-skilsmissen er nå utsatt til 31. oktober, men kan fort bli forskjøvet på nytt hvis ingen ny løsning kommer på plass.

Det avgjørende dødsstøtet for statsministeren kom etter at hun tirsdag denne uka - atter en gang - la fram en nytt brexit-forslag, som i bunn og grunn var det samme hun har fått nedstemt tre ganger, med noen kosmetiske endringer.