Storbrannen «Thomas» herjer California

Brannfolkene kan stå maktesløse mot «sundowner»-vinden

8300 brannfolk slåss mot branninferno.

750 HJEM ØDELAGT: Hittil har storbrannen «Thomas» ødelagt cirka 1000 bygninger, hvorav 750 privatboliger. På dette udaterte bildet fra en av de siste dagene er brannen bare få meter fra en bygning i Santa Barbara County. Foto: AFP/Santa Barbara County Fire/NTB Scanpix
750 HJEM ØDELAGT: Hittil har storbrannen «Thomas» ødelagt cirka 1000 bygninger, hvorav 750 privatboliger. På dette udaterte bildet fra en av de siste dagene er brannen bare få meter fra en bygning i Santa Barbara County. Foto: AFP/Santa Barbara County Fire/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En hær av 8300 brannfolk kjemper en fortvilet kamp mot den tredje største brannen i Californias historie.

Siden brannen «Thomas» brøt ut den 4. desember dekker den nå et område på 105.000 hektar, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den har så langt ødelagt 750 hjem.

Brannmann drept

Nå frykter brannfolkene å stå maktesløse, mot den spesielle «sundowner»-vinden som under spesielle forhold oppstår i Santa Barbara-området.

«Sundowner»-vinden beskrives som en offshore-vind som oppstår når et høytrykk ligger rett nord for området. Vinden er farlig under skogbrann fordi den på sin vei ned fra fjellene mot havet varmer og tørker ut landskapet.

UBEREGNELIG VIND: Uberegnelige vinder gjør brannen «Thomas» ekstra vanskelig å hanskes med. Her holder brannmenn øye med flammene i en ikke utbrent lomme ved Montecito på onsdag. Foto: Mike Eliason/Santa Barbara County Fire Department via AP/NTB Scanpix
UBEREGNELIG VIND: Uberegnelige vinder gjør brannen «Thomas» ekstra vanskelig å hanskes med. Her holder brannmenn øye med flammene i en ikke utbrent lomme ved Montecito på onsdag. Foto: Mike Eliason/Santa Barbara County Fire Department via AP/NTB Scanpix Vis mer

- Når «sundownerne» dukker opp i det området og ilden begynner å løpe nedover fjellsidene, greier du ikke å stoppe den, sier seksjonssjef Mark Brown i California Department of Forestry and Fire (Cal Fire) til Los Angeles Times i lørdag.

Da er det lite annet å gjøre for brannfolkene enn å la ilden passere, og heller prøve å slokke den i bakkant.

Brannen «Thomas» har allerede krevd en brannmanns liv - 32 år gamle Cory Iverson om mistet livet på torsdag - og Mark Brown har ikke tenkt å miste flere.

Truer rikingstrøk

Ifølge Los Angeles Times hadde brannen lørdag morgen kommet så langt vest som til den canyonen - en slags elvedal - som løper i retning nord-sør ved San Ysidro-elveløpet.

I dette området slåss nå brannfolkene hardt for å holde brannen unna folks boliger. Det er satt i verk tiltak som å svi av mindre områder, og lage branngater som skal stoppe storbrannen når den kommer.

Den store skrekken nå er at brannen likevel når canyonen.

Da sier Brown at det er lite som kan stoppe den fra å brase inn i bolighus i lavtliggende åser ved Montecito, ifølge Los Angeles Times.

Nyhetsbyrået Reuters beskriver Montecito som et velstående område like utenfor Santa Barbara, en by omtrent 15 mil nordvest for Los Angeles.

Kostnad: 860 mill. kroner

Montecito er et av områdene som er beordret evakuert i Santa Barbara County. Det samme gjelder deler av Ventura County, selv om evakueringsordren for selve byen Ventura ble opphevet i morges.

Reuters opplyser at kostnadene med å slåss mot brannen nå har nådd 104 millioner dollar - eller omkring 860 millioner kroner.

Alt tyder på at sluttregningen vil bli mye høyere.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer