Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Branngåten i 20-millioners hytta til Bjørn Dæhlie løst

Politiet: - Ingen heldig konstruksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet mener å ha funnet to mulige årsaker til brannen som la luksushytta til skikongen og forretningsmannen  Bjørn Dæhlie (47) i aske, skriver NRK.

1) Den såkalte pipesjakten, som man bygger rundt ildstedet, har hatt trevirke på innsiden. Ved gjentatt bruk tørker dette trevirket ut og kan antennes.

2) Når metall blir varmet opp, ført videre og det kommer borti trevirke, tar det fyr. I dette tilfellet er det snakk om et røykerør. Dette røret skal være en viss avstand fra sjakta i hytta, men disse forskriftene skal ha vært fulgt i hytta, skriver NRK.

- Rent teknisk kan det være to årsaker til at trematerialene inne i sjakta har tatt fyr: ved at varme er blitt ledet inn til treet, eller at  trematerialene har blitt så tørre at de har selvantent. Det kan skje ned mot 60 graders varme, sier politibetjent Esben Olsen ved Øyer lensmannskontor til Dagbladet.

Det var natt til lørdag 18. oktober i år at den 600 kvadratmeter store hytta til over 20 millioner kroner  brant ned etter bare to og et halvt års bruk.

Bjørn Dæhlie, kona Vilde Falck-Ytter og hundene kom seg uskadd ut.

- Kan ikke være heldig
- Vi kan ikke slå fast om det har skjedd noe ulovlig i forbindelse med byggingen av den såkalte forblendingssjakta rundt stålrøret der røyken har gått opp og ut. Men det kan ikke være heldig med så mye trevirke i en pipesjakt med så mye varmgang, sier politibetjent Esben Olsen.

- I tillegg til at det var brukt trematerialer i murkonstruksjonen rundt pipa, har etterforskningen avdekket at forskalingsmaterialene ikke var fjernet før den store peisovnen ble tatt i bruk, sier Olsen til Dagbladet.

Peisen er godkjent av Sintef og ble montert i henhold til Sintefs krav, opplyser Bjørn Dæhlie til Dagbladet i kveld.

Fra tidligere er det kjent at Bjørn Dæhlie ikke hadde sørget for brukstillatelse da hytta ble tatt i bruk.

- Fra byggingen av pipa og monteringen av peiseovnen har Dæhlies egne bilder bidratt til å fastslå brannårsaken, sier politibetjenten.

 KOM SEG UT:  Hytteeier Bjørn Dæhlie, kona og hundene kom seg uskadd ut av den brennede hytta. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix.
KOM SEG UT: Hytteeier Bjørn Dæhlie, kona og hundene kom seg uskadd ut av den brennede hytta. Foto: Geir Olsen, NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling