Brannheltene utløste ny storbrann

41 varmegrader - ny eksplosiv skogbrannfare i Australia.

KNUST: Brannslokkingsflyet eid av det amerikansk-kanadiske selskapet Coulson Aviation på ulykkesstedet i Snowy Mountains i den australske delstaten New South Wales. Deler av C-130 Hercules-flyet ligger spredt over et stort område. Foto: New South Wales Police/Reuters/NTB Scanpix. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De tre amerikanske pilotene som omkom i kampen mot skogbrannene, har fått heltestatus i Australia og hjemme i USA.

Ulykkeskommisjonen har funnet taleregistratoren i flyet, og den skal normalt inneholde samtaleopptak av de to siste timene i cockpiten og kommunikasjon med omverdenen.

På toppen av dødsulykken melder australske medier i helgen at flystyrten spredte flammer og gnister på bakken, og utløste en ny storbrann som tok livet av rundt tusen dyr.

Etter regnvær sist helg har brannfaren økt kraftig igjen siden fredag i den mest folkerike delstaten New South Wales med storbyen Sydney (5 millioner innbyggere).

41 kritiske grader

Søndag er det målt 41 varmegrader i store områder av det sørøstlige Australia. Det har vist seg å være det kritiske temperaturpunktet for at «brannorkaner» stiger til værs og slår ned og antenner andre steder.

OVERTENT PÅ MINUTTER: En bygning i et knusktørt brannområde nær Bundanoon i New South Wales på vei til å bli lagt i aske. Skogbrannfaren har blusset opp igjen sørøst i Australia. Foto: Noah Berger, AP/NTB Scanpix.
OVERTENT PÅ MINUTTER: En bygning i et knusktørt brannområde nær Bundanoon i New South Wales på vei til å bli lagt i aske. Skogbrannfaren har blusset opp igjen sørøst i Australia. Foto: Noah Berger, AP/NTB Scanpix. Vis mer

I denne videoen kan du se Australias meteorologiske institutt - Bureau of Meterology - oppsummere væretåret 2019.

Det var det varmeste året i Australia noen gang (den forrige rekorden fra 2013) og det tørreste noensinne. Den forrige tørkerekorden var fra 1902.

Lørdag kom de første bildene av flyvraket og ulykkesstedet der et brannslokkingsfly styrtet torsdag tidlig på ettermiddagen i delstaten New South Wales.

AUSTRALIA: Busk og -skogbrannene i Australia herjer fortsatt. Dyrene er spesielt skadelidende og det er mange ulike organisasjoner som jobber med å redde dem. Video: Stuart Dawson. Reporter: Geir Ramnefjell Vis mer

De tre svært erfarne pilotene med militær flygerbakgrunn kom fra USA til Australia med et fire motors Lockheed C-130 Hercules brannfly for å kjempe mot de enorme skogbrannene.

Styrtet med vannbombe

Alle tre hadde minst 18 års erfaring fra det amerikanske forsvaret og minst 4 000 timer bak pilotspakene med denne flytypen.

OMKOM I FLYSTYRT: Ian H. Mcbeth (45 -fra venstre), Paul Clyde Hudson (43) og Rick A. DeMorgan jr. (44) var de tre svært erfarne pilotene som omkom i styrten med brannslokkingsflyet. Foto: Coulson Aviatrion/Reuters/NTB Scanpix.
OMKOM I FLYSTYRT: Ian H. Mcbeth (45 -fra venstre), Paul Clyde Hudson (43) og Rick A. DeMorgan jr. (44) var de tre svært erfarne pilotene som omkom i styrten med brannslokkingsflyet. Foto: Coulson Aviatrion/Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Brannslokkingsflyet til det amerikansk-kanadiske selskapet Coulson Aviation hadde kommet fra USA for å hjelpe til med slokkingene av de gigantiske brannene.

Før styrten torsdag hadde flyet fylt opp 15 000 liter vann i Sydney, og var på vei sørover til Snowy Mountains. Flyet styret da en «vannbombe» ble sluppet. Mer vet ikke havarikommisjonen hva som skjedde før innholdet i taleregistratoren er sjekket.

KRITISK: Australias statsminister Scott Morrison er ikke en populær mann i hjemlandet om dagen. Video: AP Vis mer

Fanget i flammene

Oppblussingen av brannene fredag, krevde dødsoffer nummer 25 blant befolkningen i brannområdene i New South Wales.

En 59 år gammel mann ble funnet død i restene av huset sitt ved kysten sør i New South Wales, nær byen Moruya.

Han ble funnet en time etter at han pratet med kjentfolk i telefonen. Teleforbindelsen ble brutt av brannskader.

Folk i nabolaget forteller til australske medier at flammene kom så kraftig og raskt fra alle kanter at mannen ikke hadde sjanse til å komme seg unna.

Søndag kunngjorde statsminister Scott Morrison setter regjeringen setter av to milliarder australske dollar - 13 milliarder norske kroner - til innbyggere som har mistet hus og levebrød.

Bare i delstaten South Australia med storbyen Adelaide (1,4 millioner innbyggere) er halvparten av bøndene satt på bar bakke, bokstavlig talt. I tillegg til tradisjonelt landbruk og honningbier, ligger Australias største vinproduksjon der.

De ferskeste tallene fra ABC (Australian Broadcasting Corporation) søndag, viser at 30 prosent av vinområdene er ødelagt.

Massegraver

Grove anslag sier at en milliard dyr - tusen millioner - har omkommet i brannene.

Miltære styrker graver massegraver for sauer, storfe, kernguruer, koalaer og andre døde dyr.

Øya Kangaroo Island utenfor Adelaide har status som Australias Noahs Ark.

18 koalaer satt ut der på 1920-tallet var blitt til 50 000 før skogbrannene slo ned rundt nyttår. Det var Australias helt helsefriske koalabestand.

Søndag anslår reservatmyndighetene at om lag 90 prosent av koalaene har gått med i flammene. 50 000 dyr har altså blitt til 5 000.

Om lag 70 truede dyrearter på såkalt rødliste har fått sine habitat (leveområder) halvert, opplyste sentrale myndigheter tidligere i uka.

AUSTRALIA: I staten South Australia er det vedtatt å skyte 10 000 ville kameler fra helikopter. Jakter begynne onsdag. Video: AP/NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer