Branninferno etter tankbilkollisjon

Seks busser og fem lastebiler eksploderte i et flammehav som tok over 70 liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tankbil fylt med 18 000 liter bensin kjørte inn i flere offentlige busser som sto stille ved en politistasjon sørøst i Iran i går kveld. Den eksplosjonsartede brannen spredte seg til kjøretøy i nærheten og skapte et inferno der minst 70 personer brant i hjel. En sykehus-talsmann anslår at over 100 mennesker overlevde med skader. Røde Halvmåne frykter at så mange som 200 kan ha omkommet.

- Mange brant i hjel fordi det manglet utstyr til å slokke brannen, sier guvernør Heidar Ali Nourael til den statlige tv-stasjonen.

Tv-bildene viser bilder av overlevende som gråter og klapper hverandre i ansiktet som del av det tradisjonelle sorgritualet. I morgentimene røyk det fortsatt fra de utbrente kjøretøyene. Flere av likene er så maltrakterte av flammene at de neppe lar seg identifisere.

- Det tok tid før brannmennene kom fram fordi stasjonen ligger 110 kilometer unna, legger Nourael til.

Ulykken skjedde på hovedveien mellom Bam og Zahedan klokka 20, norsk tid, melder nyhetsbyrået AP. Ulykkesstedet ligger cirka 1100 kilometer sørøst for hovedstaden Teheran.

Det er vanlig at busser og lastebiler venter ved politipostene for å bli undersøkt for narkotika og andre ulovlige varer. Øyenvitner forteller at det så ut som om tankbil-sjåføren mistet kontroll over kjøretøyet. Foreløpige undersøkelser tyder på at styremekanismen sviktet.

Hvert år dør rundt 21 000 mennesker i over 400 000 trafikkulykker i Iran. Landet er på trafikk-verstingtoppen på grunn av usikre kjøretøy, dårlig redningstjeneste og liten respekt for trafikkregler.

<B>OVERLEVDE MARERITTET: Skadde får hjelp på sykehuset i Zahedan 11 mil unna ulykkesstedet.
<B>DÅRLIG HJELPEAPPARAT: Det tok lang tid før brannvesenet kom fram, og ingen har nøyaktig oversikt over hvor mange som trenger medisinsk hjelp.
<B>BRANNFELLE FOR PASSASJERENE:</B> 18 000 liter med bensin tok fyr i sammenstøtet og to av de involverte lastebilene var fylt med tjære.
<B>FLAMMENES ROV: De offentlige bussene var fylt med passasjerer da den løpske tankbilen smalt inn i dem.