BRENT NED: Sånn kan et kjøkken se ut etter en heftig brann. - Røykvarslere er et livsviktig hjelpemiddel for alle mennesker, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Komfyrvaktkampanjen / Infratek
BRENT NED: Sånn kan et kjøkken se ut etter en heftig brann. - Røykvarslere er et livsviktig hjelpemiddel for alle mennesker, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Komfyrvaktkampanjen / InfratekVis mer

Sjokkerende få har den i hus:

Branninspektør: - Livsviktig å ha for alle mennesker

Minimumskravet til varsling i boliger, i form av en fungerende røykvarsler eller røykdetektor i hver etasje, vil i mange tilfeller ikke være nok for å sikre et tidligst mulig varsel ved en brann eller røykutvikling.

Så langt i 2018 er 29 personer omkommet i brann. 19 menn og 10 kvinner. I 2017 omkom 26 personer i brann, og 2016 var tallet 39 omkomne, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Røykvarslerens dag er 1. desember.

Mangel på røykvarslere

Alarmselskapet Verisure har siden 30. januar i fjor gjennomført en sikkerhetsstudie for å avdekke behovet for alarmkomponenter i over 8000 boliger rundt om i landet.

Noen av funnene om røykvarslere viser blant annet at én av tre ikke følger DSBs anbefaling om å ha minimum én røykvarsler for hver 60 kvadratmeter i hver etasje. Kun hvert fjerde norske hjem har røykvarsler i alle soverom.

- Viktigheten av røykvarslere burde alle være kjent med, sier Kenneth Hovde Omdal i Verisure.

KOMFYRBRANN: Nesten halvparten av boligbrannene i Norge de siste årene har startet på komfyren. Foto: Komfyrvaktkampanjen / Infratek
KOMFYRBRANN: Nesten halvparten av boligbrannene i Norge de siste årene har startet på komfyren. Foto: Komfyrvaktkampanjen / Infratek Vis mer

Komfyren er versting

Nesten halvparten av boligbrannene i Norge de siste årene har startet på komfyren.

Kenneth Hovde Omdal i Verisure. Foto: Verisure
Kenneth Hovde Omdal i Verisure. Foto: Verisure Vis mer

Statistikken DSB viser at brannvesenet rykket ut til 3339 boligbranner i Norge i 2017. Dette er inkludert brannhindrende tiltak i komfyr. 1579 tilfeller av disse, hele 47 prosent, var branner eller branntilløp på komfyren. Komfyren er dermed hjemmets klart største brannkilde.

- Klassikeren er tørrkoking og tørrsteking som fortsatt er årsak til mange branner, men også feil på eller feil bruk av elektriske apparater er overrepresentert i statistikken, sier Omdal.

Livsviktig

Det verste som kan skje dersom man ikke har fungerende røykvarslere, er at man dør av røykforgiftning, ifølge branninspektør ved Brann- og redningsetaten, Sigurd Folgerø Dalen.

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Brann- og redningsetaten
Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Brann- og redningsetaten Vis mer

- Manglende røykvarslere vil kunne resulterer i at en brann får bygge seg opp i ro og fred, og når man først blir fysisk bevisst på at det brenner, har brann- og røykutviklingen blitt så stor at man er fanget i egen bolig. Dette er spesielt gjeldende når vi sover, sier han.

Røykvarslere er et livsviktig hjelpemiddel for alle mennesker, mener Dalen.

- Det er røykvarsleren som skal være våre øyne, ører og nese, når vi selv ikke er tilstede i rommet hvor brannen har startet, eller sover tungt om natta.

- Bekymringsfullt

Oslo ligger klart øverst på fylkesoversikten med 405 utrykninger til brann eller branntilløp på komfyren i 2017. I andre enden av listen finner vi Finnmark og Aust-Agder med 16 komfyrrelaterte utrykninger hver.

- Det er bekymringsfullt at nesten halvparten av boligbrannene i 2017 startet på komfyren. Det er også bekymringsfullt at antall komfyrbranner økte fra 2016 til 2017, sier Omdal.

Han kommenterer også at norske hjem stadig får flere elektriske apparater og enheter som trenger strøm og lading, inkludert alt fra mobiler og nettbrett til elbiler.

TEXAS: Da en bygning tok fyr i Dallas, Texas, ble flere nødt til å hoppe ut av vinduene sine for å komme seg i sikkerhet. En mor måtte slippe sin ett år gamle datter ut fra vinduet. Video: CNN Vis mer

- Det er mange el-anlegg som rett og slett ikke er dimensjonert for alle apparater en moderne familie har, og alle er ikke like flinke til å følge retningslinjene for tilkobling og lading. Dette utgjør en betydelig brannrisiko, sier han.

En brann kan spre seg i løpet av få minutter.

- Røykvarsler slokker ikke brannen, men varsler om røyk. Det er da det er snakk om liv og død. Det beste er å ha en røykvarsler i hvert rom, sier Omdal.

Krav om røykvarsler

Et tidligst mulig varsel ved en brann- eller røykutvikling sikres best med seriekoblede røykvarslere i alle rom i boligen. Det er Omdal og Dalen enige i. Kravet i dag ligger til at det skal være minimum én fungerende røykvarsler i hver etasje. Røykvarslere skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom.

- Det er også påkrevd røykvarsler i kjøkken som er et eget rom, og ikke en del av en åpen løsning. Minimumskravet dekker på ingen måte det hensiktsmessige behovet som ofte ligger til en bolig, sier Dalen.

Derfor råder Dalen heller til å snu på flisa og tenke følgende: Hvor mange potensielle kilder til brann har jeg i min bolig, og hvor er de plassert?

- Da vil du også se at røykvarsler på soverom, vaskerom, rømningsveier, stue, kjøkken, og andre oppholdsrom, alle innehar potensielle tennkilder i form av elektriske artikler og anlegg, levende lys, ildsteder, komfyr, matlaging og kanskje røyking, som alle representerer typiske brannårsaker i norske boliger, sier han.

- Samtidig er det viktig å snakke med fagpersoner om hvilke type røykvarsler som passer best til det rommet du ønsker å installere den i, slik at riktige produkter bidrar til færre falske alarmer og mindre sjanse for at batteriet i røykvarsleren fjernes, eller at alarmer ikke tas på alvor: ulv-ulv problematikken.