Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannkatastrofen er fortsatt en gåte

Nå starter Kripos arbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskere fra Kripos som allerede er på plass i Lærdalsøyri, venter nå bare på forsterkninger før etterforskningen av katastrofebrannen er i full gang.

Politiet opplyser i en pressemelding i morges at alle som ennå ikke har fått adgang til sine evakuerte hjem, skal få komme inn og hente nødvendige ting i kveld - med følge av politi.

Det er ennå for tidlig å si når alle kan flytte hjem.

Den første Kripos-mannskapene kom til Lærdal søndag kveld og flere var ventet dit i løpet av mandagen, opplyser politiet i Sogn og Fjordane til NTB mandag morgen. Det lokale politiet har bedt om både tekniske og taktisk etterforskningsbistand fra Kripos.

- Nå er det oppstart av etterforskningen som står øverst på dagsordenen, sier operasjonsleder Inge Værøy idet lokalsamfunnet i Lærdalsøyri tar fatt på den første uka etter brannen som i helga la store deler av det i ruiner.

23 bygninger brent ned Politiet har så langt ingen formening om hvordan eller hvorfor brannen i Lærdalsøyri startet.

Det er på det rene at brannen startet i et hus i Kyrkjeteigen rett vest for Hauge kirke.

Etterforskningen kan bli svært krevende og vanskelig. Det har bare vært én brann i Norge av samme størrelse siden andre verdenskrig - i Tromsø i 1969. En krigssone var også det begrepet ordfører Jan Geir Solheim måtte gripe til da han skulle karakterisere sitt inntrykk av sentrum av bygda etter at flammene var under kontroll.

Søndag ettermiddag hadde 23 bygninger brent ned til grunnen, 16 av dem bolighus i tettstedet. Politiet betegner det nærmest som et under at ingen menneskeliv gikk tapt.

Parallelt med nitide, tekniske undersøkelser i brannruinene skal politiet nå avhøre vitner og jobbe med andre spor for å forsøke å ta rede på hva som var brannårsaken.

310 innbyggere rømte Kripos har ekspertise på å tolke brannruiner, blant annet for å finne arnested og hva som antente først, for eksempel det elektriske anlegget eller en eller annen form for brennbar væske.

- Vi opprettholder beredskap, med mannskaper fra politiet, brannvesenet, Røde Kors og Sivilforsvaret og skal vurdere i løpet av dagen om flere av innbyggerne i bygda skal få flytte tilbake til hjemmene sine, sier Værøy.

På det meste måtte 310 innbyggere rømme hjemmene sine som følge av katastrofebrannen. Værøy har ikke nøyaktige tall på hvor mange som fortsatt er evakuert.

Ordfører i Lærdal, Jan Geir Solheim, gruer seg til mandagen når flere av de evakuerte familiene får se hva som har skjedd med hjemmene deres.

- Jeg gruer meg til det. Jeg gruer meg til at barn får se at hjemmet er borte og at familiene ser at hjemmet er nedbrent, sier han til NTB.

(NTB)

Hele Norges coronakart