- Brannkatastrofen var en djevelsk plan!

Nytt vitne mener en voldsom brann på Scandinavian Star var ren sabotasje - og at mannskapet tente på.

BØYD: Dette bøyde hydraulikkoljerøret kan gi mange svar på brannkatastrofen på «Scandinavian Star», blant annet om brannene var en omfattende sabotasjeaksjon. Foto: Politiet
BØYD: Dette bøyde hydraulikkoljerøret kan gi mange svar på brannkatastrofen på «Scandinavian Star», blant annet om brannene var en omfattende sabotasjeaksjon. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flemming Thue Jensen var sjefsetterforsker i den danske sjøfartstyrelsen og kom om bord i Scandinavian Star noen timer etter at brannene var slukket. Han var en av de første på stedet der den mye omtalte oljerør-brannen herjet.

Observasjonene hans kan sette denne brannen i et helt nytt perspektiv og vise at katastrofebrannen var en sabotasjeaksjon, som ble gjennomført av deler av mannskapet.

Jensen er ikke i tvil om sine observasjoner.

- Brannen i oljerøret var ren sabotasje, sier Jensen til den danske avisa Politiken.

- Hele brannen på skipet var en djevelsk plan. 

Flemming Thue Jensen sto fram med opplysningene under et foredrag i Danmark tidligere denne uka. 

- Deler av mannskapet tente på skipet, sier Jensen til TV 2 Nyhetene.
- Bevisene lå der, men politiet valgte i stedet å lete etter brannstifteren blant passasjerene.

Voldsom brann Brannen ved hydraulikkoljerøret er et av hovedsporene i den pågående politietterforskningen.

Mens Scandinavian Star var på slep til Lysekil ved 14-tiden lørdag 7 april 1990 oppsto det plutselig en voldsom brann på ybordekket ved 300-seksjonen. Heten var så voldsom at maskene til brannmannskapene nesten smeltet. De klarte ikke å slokke brannen som varte i totalt 13 timer.

Årsaken var at hundrevis av liter med dieselolje sprutet ut av et bøyd hydraulikkrør, som var tilknyttet rampen på bildekket. Det bøyde røret ble oppdaget etter at brannen hadde slukket.

Under røret lå det madrasser og sengetøy som hadde antent den voldsomme brannen.

Viktig avklaring Etterforskningsleder Terje Dahl ved Oslo-politiet bekreftet overfor Dagbladet i november 2014 viktigheten av å få klarlagt omstendighetene rundt denne brannen.

- Vi må klarlagt faktum om denne brannen. Hvorfor brannen oppsto, hvorfor den ble så voldsom, hvorfor røret ble bøyd og om det ble tilført brennbar væske, sa Terje Dahl.

Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar i kveld.

Da Riksadvokaten beordret ny etterforskning i saken ble det lagt betydelig vekt på å oppklare hva som skjedde i hydraulikkoljebrannen.

Hvis det virkelig er slik at dette oljerøret ble bøyd med viten og vilje av noen, viser det at Scandinavian Star ble utsatt for en omfattende sabotasjeaksjon og ikke ble antent av en tilfeldig pyroman. Da skyldtes brannen en nøye planlagt aksjon der både mannskap og ledelse på skipet kan ha vært involvert.
Det er nettopp dette Jensen nå påpeker.
Han fant også andre spor etter sabotasje. En spesiell kloss fra skipet ble brukt til å holde branndøra mot bildekket åpen slik at brannen ble tilført oksygen.

Fant mutteren Flemming Thue Jensens første observasjon ombord kan vise seg å være særdeles viktig. Han fant en mutter liggende på en kahytt i nærheten av det bøyde røret.

Det er denne mutteren som må ha blitt fjernet for å bøye røret slik at oljen kunne sprute ut.

Jensens observasjon viser at mutteren ikke ble fjernet i ettertid i forbindelse med oppryddingsarbeidet om bord, slik politiet tidligere har konkludert.

Jensen skal også ha sett klammer og festeanordninger på røret - noe som kan ha blitt brukt til å bøye røret. Sannsynligvis måtte man ha hydraulisk verktøy for å bøye røret.

- Denne mutteren beviser alt. Mannskapet må ha stått bak. Nå må politiet komme til bunns i dette en gang for alle, sier Gisle Weddegjerde, skipsteknisk utreder i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star til Dagbladet.

Ikke avhørt Det er et faktum at passasjerer som ble evakuert fra denne seksjonen før den voldsomme brannen ikke så noe til verken et bøyd rør, olje eller madrasser og sengetøy på gulvene. Jensens observasjoner kan tyde på at noen har arrangert dette i ettertid.
 
Jensen forteller til Politiken at han ga disse opplysningene til politiet da skipet ankom Lysekil. Han ble imidlertid aldri avhørt om dette og hans observasjoner har ikke blitt fulgt opp.

Politiet har heller ikke avhørt ham i forbindelse med den nye etterforskningen. Jensen ønsker å snakke med Stortingets granskningskommisjon. Inntil for et halvt år siden satt han i ledelsen i den danske sjøfartsstyrelsen og kunne derfor ikke si noe offentlig om sine observasjoner.

Da skipet var under slep til Lysekil befant det seg noen fra mannskapet om bord samt brannfolk og sjefsmaskinist Heinz Steinhauser.

Ved kaia i Lysekil var det flere personer som observerte at en liten dør på skroget plutselig ble åpnet og tre menn av asiatisk utseende hoppet ut og forsvant.

De er aldri blitt funnet.

Politiet har tidligere konkludert med at oljerøret ikke ble sabotert. I januar 2015 konkluderte også de brannteknisk sakkyndige i saken, de tidligere SINTEF-toppene, Kjell Schmidt Pedersen og Øystein Jærger Meland med at brannen skyldtes varmegang i stålet.

Fakta om Scandinavian Star-brannen

• Ferja Scandinavian Star ble satt inn på ruta Oslo — Frederikshavn fredag 6. april 1990. På den første turen brøt det ut brann. 159 personer omkom, de fleste var nordmenn. Det var 383 passasjerer og et mannskap på 99 om bord.

• Brannen startet trolig ved 02-tiden natt til lørdag 7. april. De første meldingene gikk ut på at alle var reddet. Noen timer senere ble det klart at et stort antall mennesker ikke hadde kommet seg ut. Skipet ble trukket til Lysekil i Sverige, der de omkomne ble hentet ut og identifisert.

• Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord. Den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til seks måenders fengsel.

• En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse.

• I ettertid er det kommet fram nye opplysninger, og Støttegruppen for overlevende og pårørende har krevd ny etterforskning. Undersøkelser viser at det var flere branner som startet på flere forskjellige steder i skipet, og på forskjellige tidspunkter.

• I februar 2016 uttaler den tidligere sjøfartsinspektøren Flemming Thue Jensen til TV 2 at det var to av mannskapsmedlemmene som sto bak brannen. Også tidligere er det kommet påstander om dette.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer