Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssak om brannvesenet i Midt-Hedmark etter varsel fra ansatt

Brannmann i vitneboksen: - Sjefen kjeftet på oss under aksjon, kalte oss «jævla idioter»

Viser til gjentatte hendelser helt tilbake til 2005.

BRANNMANNEN: Frode Negård forklarer seg i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BRANNMANNEN: Frode Negård forklarer seg i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ELVERUM (Dagbladet): Brannmester Frode Negård sitter i vitneboksen i Sør-Østerdal tingrett, foran dommeren, sine egne advokater, sjefens advokater og styreleder i brannvesenet der han har vært ansatt i 17 år.

Der forteller han torsdag morgen om sin erfaring med brannsjef Nils-Erik Haagenrud og om et tre timer langt møte der han mistet jobben i januar ifjor.

Negård mener han er usaklig oppsagt som følge av at han har varslet om kritikkverdige forhold knyttet både til sjefen og til bedriftens HMS-rutiner.

I møtet 25. januar i fjor ble han degradert fra brannmester til brannkonstabel.

- I Forsvaret ville det vært som å gå fra kaptein til sersjant, illustrerte advokaten hans, Kjetil Edvardsen, i sivilrettssakens første dag i retten i går.

Brannmannen krever jobben i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) tilbake og 500 000 i oppreisningserstatning. MHBR krever full frifinnelse, og mener det er uaktuelt å få Negård tilbake på jobb.

«Idioter»

Det første varselet kom ifølge Negård allerede i 2013, slik Dagbladet tidligere har omtalt, men motpartens advokat hevder det kun var kritikk mot ledelsen, og ikke et varsel.

I vitneboksen forteller Negård hvordan han og en kollega skal ha blitt kalt «jævla idioter» av sjef Haagenrud tilbake i 2005.

På det tidspunktet var Negård hovedtillitsvalgt. I årene som fulgte mener han at han kan vise til en rekke episoder der Haagenrud skal ha kjeftet de ansatte huden fulle under aksjon, og snakket negativt om ansatte og brannmenn og -kvinner som hadde sluttet.

- Det er ikke sånn vi skal ha det

- Uttrykk om at folk er ubrukelige har vært en gjenganger. Haagenrud skrek (under en aksjon, red.anm.) «jævla idioter» til oss, fordi «det gikk for smått». I januar 2010 gikk liften vi brukte (under brannslukking i en bolig) i nødmodus. Haagenrud sto i toppen og kjeftet oss fulle fordi det gikk for sakte, sier Negård.

Han forklarer seg rolig og får iblant spørsmål fra sin egen advokat og fra dommeren.

- Det er slike ting som har gjort at vi ikke lenger føler vi kan ha det sånn.

- Verre med ham

Som hovedtillitsvalgt i ti år har Negård viderebrakt kritikk om bedriftens HMS-rutiner, som blant annet går på vedlikehold av utstyr, i tillegg til den nevnte kritikken av lederstilen til Haagenrud.

- Hvordan har det vært for deg å ta opp slike ting med brannsjefen? spør advokat Kjetil Edvardsen.

- Sånne ting er veldig problematisk å ta opp med brannsjefen. Det er verre med ham enn med andre. Det er «guarden» opp med en gang, og det er .. Det er absolutt ikke greit å ta opp slikt med ham. Det finnes ledere jeg kan ta opp slikt med, men ikke ham, sier Negård.

Haagenrud har ikke ønsket å kommentere påstandene overfor Dagbladet, fordi han ser på saken som en personalsak. Styreleder i MHBR, Sven-Inge Sunde, har vært én av dem som har håndtert varslene. Han har hele tida uttrykt sin fulle støtte overfor Haagenrud.

- Meget dyktig brannsjef

- Haagenrud er meget dyktig, og vi har full tillit til ham. I varslingen kom en hel rekke beskyldninger mot brannsjefen. Misnøyen er sjekket, men vi er ikke av samme oppfatning som den ansatte. Vi går ikke videre med varselet, sa styrelederen ifjor.

Høsten 2016 tok Negård kontakt med styreleder Sunde, fordi han ønsket å diskutere lederstilen til Haagenrud, den gang knyttet til en sak der en kollega av ham skal ha blitt truet med sparken.

Brannmannen tok også opp fire økonomi-relaterte saker:

Han hevder at Haagenrud er i besittelse av en Land Cruiser som er brannvesenets, og at han har tatt blant annet en såkalt kufanger fra jobben.

Brannvesenets kjøretøy hjemme

- Jeg ser jo til stadighet brannmenn kjøre rundt i biler som er brannvesenets, er det så uvanlig? spør advokat Edvardsen.

- Det er vanlig i tjenestesammenheng, men det er ikke vanlig hvis du skal hjem og sove og ikke har beredskapsvakt.

Samme høst tok Negård kontakt med bedriftshelsetjenesten. Han ønsket at de skulle ta kontakt med tidligere ansatte som kunne si noe om arbeidsmiljøet ved brannstasjonen i Elverum. Han forklarer at han deretter tok kontakt med Arbeidstilsynet.

I RETTEN: Negård har stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset ut som følge av at han varslet om sjefens lederstil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Negård har stevnet Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) for retten fordi han hevder han ble skviset ut som følge av at han varslet om sjefens lederstil. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Bakgrunnen var trakassering av ansatte.

Advokat Edvardsen tar ordet.

- Det vil prosederes som nok et forsvarlig varsel, sier han.

De to partene i sivilrettssaken er uenige i hvorvidt omplasseringen i februar i fjor skjedde som en direkte konsekvens av varslene, eller om det bunner i manglende tillit til brannmannen over tid. De er heller ikke enige i hvorvidt det var snakk om at omplasseringen var permanent eller midlertidig.

- Datt rett i kjelleren

Det var 25. januar 2016 at møtet fant sted. Frode Negård hevder han ble totalt forulempet og ikke var forberedt på at han skulle miste stillingen sin som brannmester.

- Mye er borte, men jeg husker at jeg fikk beskjed om at det fantes 32 eller 36 punkter om meg som jeg skjønte var lagt til grunn for møtet. (...) Så husker jeg at Malvik (Negårds daværende rådgiver fra Fagforbundet, red.anm.) tidlig i møtet spurte om det hadde noe med varslingen å gjøre.

Negård forklarer at sjef Haagenrud i møtet sa at brannmannens atferd var uholdbar, at ingen i beredskap ville jobbe med ham.

- Jeg datt rett i kjelleren av (å få beskjed om) det finnes 32 punkter mot meg som person, og at ingen ville jobbe med meg. Det var helt jævlig.

- Ingen oppfølging

Disse 32 punktene skal aldri ha vært framlagt for brannmannen. Det ble heller ikke ført protokoll for møtet, kommer det fram under rettssaken.

Negård ble bedt om å møte på dagtid - hvilket betød at han ikke lenger skulle jobbe i beredskap slik han i alle år hadde gjort. I stedet skulle han blant annet montere trygghetsalarmer, slik Dagbladet tidligere har omtalt.

Negård gjorde som han ble bedt, angivelig uten ytterligere informasjon eller veiledning, men ble etter en stund sykmeldt. Han forteller at det var en stor helsemessig påkjenning.

- Ja, det er ikke tvil. Det er ikke noe å legge skjul på at den dårlige stemningen på jobben, og i alle fall i min situasjon der jeg ønsket å hjelpe... Så føler du deg som et utskudd.

Siden 1991

Negård er tobarnsfar, utdannet skogsarbeider og har jobbet i brann- og redningstjenesten siden 1991. Da han startet i MHBR i 2001, var det som vaktleder. Han ble deretter brannmester, og har hele tida vært leder på vaktlag, og tillitsvalgt siden 2006.

Degraderingen i 2017 skal ha ført til at Negård mistet mer enn 11 000 kroner i lønn hver eneste måned.

Han har vært sykmeldt siden 28. mars i fjor, som følge av jobbsituasjonen.

Seinere i dag skal styreleder Sven-Inge Sunde i MHBR forklare seg, før brannsjef Nils-Erik Haagenrud skal i vitneboksen. Det er satt av åtte dager til rettssaken.

SKAL VITNE TORSDAG: Brannsjef Nils-Erik Haagenrud på tilhørerbenken i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKAL VITNE TORSDAG: Brannsjef Nils-Erik Haagenrud på tilhørerbenken i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!