Brannmann oppdaget brannen

Bygårdene i Trondheim som brant i natt kan gjenreises takket være en snarrådig brannmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fasaden på de to 1800-talls bygårdene i Midtbyen i Trondheim er reddet, ifølge ordfører Rita Ottervik (AP). I morges besøkte hun branntomta og snakket med gårdeieren som har stor tro på å gjenreise bygningene med ny innmat, men med de gamle kulturhistorisk viktige fasadene.

- Takket være iherdig innsats fra brannvesenets side i natt er fasadene blitt stående. Det er visstnok mulig å legge nytt tak og reisverk innvendig, samtidig som vi kan restaurere fasadene og dermed få bygningene tilbake slik de var, sier Ottervik til Dagbladet.no.

På luftetur

Brannstasjonen ligger i samme gate som branntomta, bare et kvartal unna. Noen brannfolk på nattevakt, som skulle trekke litt frisk luft utenfor stasjonen, oppdaget brannen som utviklet seg. De reagerte spontant og fikk igangsatt slukningsarbeidet umiddelbart.

- Den raske reaksjonen hindret brannen i å spre seg til en tredje bygning og var utslagsgivende for at fasadene er reddet, sier ordføreren.

Fått nok

Hun er svært lei seg for at Trondheim er rammet av den fjerde brannen på noen få år i det verneverdige trehusområdet i byen.

- Når det brenner i trehus i Trondheim er det helt forferdelig. Trehusene er så sterkt knyttet til identitet og følelser for byen. Dette er så sørgelig og vi har fått mer enn nok nå, mener jeg, sier Ottervik.

Hun har fått opplyst av gårdeieren at det finnes god bildedokumentasjon av inventaret i husene som har brent. I tilleg vet man hvordan tapeten var opprinnelig.

Nå håper ordføreren at politiets etterforskning raskt kan avdekke hva som har forårsaket brannen. Gårdeieren er overbevist om at brannen er påsatt, ettersom det ikke var noen tekniske anlegg i bygården og strømmen var koblet ut på grunn av rehabilitering.

- Det er enklere å utelukke tekniske feil som brannårsak, når anlegge er ute av huset. Men det er ikke noe koselig at muligheten er åpen for at brannen er påsatt, sier Ottervik.

Etterlyser vitner

Politiet starter i dag etterforskningen på branntomta, i håp om å finne brannårsaken.

De holder alle muligheter åpne, men har allerede bedt vitner som var i området om å melde seg.

I tillegg ber de publikum som kom til branntomta i natt, og som tok bilder med mobilkamera eller video om å vise bildene sine. På den måten kan politiet få oversikt over mennesker som var i området, og kanskje også bildet av en eller flere mulige brannstiftere.

<B>KAN GJENREISES: Fasaden på de to 1800-talls bygårdene i Midtbyen i Trondheim ble ikke så utbrent at de ikke kan gjenskapes.
DAGEN DERPÅ:</B> Skadene er omfattende, men mye kan reddes.
UTSLITT:</B> Det tøffe slukningsarbeidet slet ut røykdykkere i Trondheim i natt. Her tar en seg en velfortjent hvil på ryggen.
SNARRÅDIG:</B> Brannmenn på luftetur oppdaget flammene og fikk raskt igangsatt slukningsarbeidet i Midtbyen.