Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannmann rykket ut til alvorlig ulykke – ble blokkert av bilister

En kvinne ble alvorlig skadd etter at to personbiler frontkolliderte på fylkesvei 715 i Åfjord i Trøndelag tirsdag. Da brannmann Bernt B. Lein rykket ut til ulykka, opplevde han å bli blokkert av flere bilister.

UTFORDRENDE: - Det er utfordrende å kjøre utrykning når bilister stopper opp og skaper trafikkfarlige situasjoner, sier Bernt B. Lein i Fosen brann- og redningstjeneste. Foto: Privat
UTFORDRENDE: - Det er utfordrende å kjøre utrykning når bilister stopper opp og skaper trafikkfarlige situasjoner, sier Bernt B. Lein i Fosen brann- og redningstjeneste. Foto: Privat Vis mer

- Stopp aldri foran eller i en sving, men gi heller gass og kjør gjennom – så slipp oss forbi, er den klare beskjeden fra innsatsleder i Fosen brann- og redningstjeneste, Bernt B. Lein.

To personbiler kolliderte front mot front på fylkesvei 715 ved Momyr i Åfjord i Trøndelag tirsdag ettermiddag. Politiet fikk melding om ulykka klokka 13.17, og iverksatte trippelvarsling.

Det vil si at politi, ambulanse og brannvesen rykket ut til sammenstøtet.

- Det tok 55 minutter å kjøre til stedet, så jeg fikk god tid til å reflektere over de andre trafikantene sitt reaksjonsmønster når de så blålysene mine, sier Lein til Dagbladet.

Møtte tre hindringer

En kvinne i 70-åra ble betegnet som bevisstløs og alvorlig skadd like etter hendelsen, skriver Adresseavisen, som først omtalte saken. Det ble rekvirert en luftambulanse til stedet, som fraktet kvinnen til sykehus. Tirsdag kveld var hun utenfor livsfare.

INNSATSLEDER: Bernt B. Lein i Fosen brann- og redningstjeneste. Foto: Privat
INNSATSLEDER: Bernt B. Lein i Fosen brann- og redningstjeneste. Foto: Privat Vis mer

Lein forteller at responstida er kritisk i slike saker. Dermed var det ikke ønskelig å måtte stå på bremsene en rekke ganger fram til ulykkesstedet.

- I tre svinger møtte jeg bilister som umiddelbart stoppet opp da de så blålysene mine. Jeg forstår at det er i beste hensikt, og at mange kanskje ikke helt vet hva de skal gjøre, men det hindrer bare nødetatene å komme fram. Jeg måtte selv bremse, for så å snike meg forbi i motsatt kjørefelt, sier han.

Lein forteller at nødetatene får god opplæring når det kommer til utrykningskjøring. Han har foreløpig ikke erfart ulykker som involverer tjenestebiler under utrykning, men frykter det kommer til å skje.

- Når man hele tiden må snike seg forbi i motsatt kjørefelt på utsatte strekninger, tenker man på at det kan komme en bil imot, sier han.

For nødetatene må fram, påpeker Lein.

- Det verste som kan skje er at det oppstår en ny farlig situasjon.

Nære på: Politiet var varslet om en bil kjørende i feil veibane. Så kommer den kjørende forbi Stine og Simen som filmet motgående trafikk. Video: Simen Næss Berge. Klipp: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Oppfordrer til bedre flyt

At bilister senker farten og umiddelbart stopper opp når de ser blålys, er ikke en ukjent sak, ifølge innsatslederen.

- Det skjer stadig, sier han.

Hallgeir Stjern, seksjonsleder for forebyggende og patrulje ved Fosen lensmannsdistrikt, deler det samme synet.

- Vi har også politifolk som har erfart dette. Vi vil gjerne komme med en anmodning til bilister om å følge med i speil og svinge til siden på en egnet plass når nødetatene kjører utrykning, sier han til Adresseavisen.

Lein i brann og redningstjenesten kommer også med en klar oppfordring:

- Stopp aldri foran eller i en sving når du ser blålys komme bak deg. Det samme gjelder foran bakketopper. Gi heller gass og kjør til siden på et sikkert sted. Da samarbeider du bedre med nødetatene, og er med på å skape sikker flyt i trafikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!