Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannmannskapene sliter med å slukke brannen på frakteskipet

Frakter militært materiell. Evakuering avbrutt på grunn av uværet.

 BRANN OM BORD:  Lørdag kveld begynte det å brenne om bord på fraktskipet Britannia Seaways, og flere av de 32 personene om bord har blitt evakuert ved hjelp av helikopter. Foto: DFDS
BRANN OM BORD: Lørdag kveld begynte det å brenne om bord på fraktskipet Britannia Seaways, og flere av de 32 personene om bord har blitt evakuert ved hjelp av helikopter. Foto: DFDS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det brenner inne i konteinere, men det er vanskelig å komme til i slukkingsarbeidet. Brannmannskapene om bord må vise aktsomhet og legge en god plan for hvordan de skal gripe dette an, sier vakthavende redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB i 6-tida.

Brannvesenets spesialstyrke for bekjempelse av brann på skip, RITS-styrken ble natt til søndag fløyet til Florø fra Bergen i et Sea King redningshelikopter.

Mannskapet på seks deltok sammen med to-tre fra det lokale brannvesenet i slukkingen om bord på frakteskipet.

- Oppgaven til RITS-teamet er å bistå besetningen med slukkingen. De er spesialutdannet til å håndtere branner om bord på skip, sier redningslederen.

Skipet «Britannia Seaways» befant seg 70 nautiske mil vest for Florø, da det i går kveld begynte å brenne i et styrerom i baugen av skipet.

Det er også varmeutvikling i en konteiner oppe på dekk, sier vakthavende redningsleder John Sjursø ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

Han forteller at dette betyr at skipet har brutt kursen mot Bergen, og isteden har satt kurs for Florø.

Ikke kritisk Det er fortsatt et forferdelig uvær i området. Tidligere lørdag kveld ble evakuering av de 32 om bord avbrutt på grunn av uværet som herjer vestlandskysten.

- Det er sikkerhetskrav som må følges og evakueringen som var planlagt måtte avbrytes på grunn av værforholdene, sa redningsleder Per Fjeld ved HRS.

HRS sier de vil ha en løpende vurdering på om de kan forsøke seg på en ny evakuering. Kapteinen om bord i skipet må i så fall be om det.

- Foreløpig vurderer han at det ikke er behov for å evakuere, sier Sjursø.

Hadde kontroll Det er dermed fortsatt 32 personer om bord i Britannia Seaways. Blant dem er tolv norske soldater. Skipet går mot land for egen maskin. Ved midnatt ble brannen vurdert å være under kontroll, med mindre flammer og mindre røyk enn tidligere.

Skipet var opprinnelig på vei mot Bergen, og kapteinen på skipet uttrykte lenge at han helst ville ta skipet til den planlagte destinasjonen, hvis det lot seg gjøre. Dette ble imidlertid vurdert som for risikabelt da situasjonen forverret seg etter midnatt.

Kapteinen meldte om brannen klokka 19.08.

Det blåste lørdag kveld 40 knop i området, som tilsvarer 20,57 meter i sekundet. Men det aller verste været så ut til å trekke nordover i løpet av lørdagskvelden.

- Ingen skadd Skipet frakter militært materiell for Forsvaret, blant annet en stridsvogn og drivstoff. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet. Rederiets pressetalsmann Gert Jakobsen opplyste til NTB sent lørdag kveld at ingen av de 20 besetningsmedlemmene og tolv soldatene er skadd i hendelsen.

Han fortalte da at skipet er fullt funksjonsdyktig. HRS har kapasitet til å evakuere samtlige om bord ved behov. Helikoptrene som skal brukes til dette, er like ved.

- Det er også en rekke fartøyer i området, men værforholdene tilsier at det kanskje ikke er så lett å få overført personer i disse, sier Fjeld ved HRS.

De to helikoptrene som er i nærheten har, i likhet med det som skulle evakuere de tolv, en kapasitet på 18 til 19 personer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!