Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannmannskapene sliter med at vannet fryser

Varabrannsjef Halvor Trefjord i Flatanger forteller om det vanskelig slukningsarbeidet

BRANN:  Det brøt mandag kveld ut brann på Sørneshalvøya i Flatanger kommune. Brannen spredde seg raskt, da det er tørt vært og sterk vind i området. Foto: Redningsskøyta Harald V / NTB scanpix
BRANN: Det brøt mandag kveld ut brann på Sørneshalvøya i Flatanger kommune. Brannen spredde seg raskt, da det er tørt vært og sterk vind i området. Foto: Redningsskøyta Harald V / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vanskelige værforhold skaper store utfordringer for brannmannskapene som jobber på spreng med å slukke storbrannen i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

I tillegg til sterke vinder, gjør også de lave vintertemperaturene slukningsarbeidet vanskeligere. Det forteller varabrannsjef i Flatanger kommune til Trønder-Avisa.

- Det har vært en veldig stri natt. Vi har vært fram og tilbake for å observere og plassere ut mannskaper. Men vi har vært plaget av at vannet fryser, og at det er et langt og vanskelig terreng å skulle få fram vannet i. I tillegg til at det er veldig sterk vind, sier varabrannsjef Halvor Trefjord til avisa.

Han forteller at mannskapene ble møtt av et inferno i natt og at flammene lå langs bakken, da de fløy inn over området.

Brannsperre Om 70 mannskap fra brannvesenet og Sivilforsvaret deltar i slokningsarbeidet. I formiddag har de konsentrert seg om å hindre brannen i å spre seg til fastlandet. Det er derfor opprettet en brannsperre sør for Askfjellet. 

- Når man lager en brannsperre, sager man ned vegetasjonen, bruker mye vann og annen skjerming, sier brannsjef i Namsos og Fosnes, Ståle Ruud til Dagbladet. 

Meldinga fra innsatsområdet nå er at de tror de skal klare å stoppe brannen i å spre seg, opplyser han.

- Men området overvåkes og det er full innsats der. Det vil bli en langvarig innsats i området, sier Ruud.

Det foregår også et slukningsarbeid på den ytre delen av halvøya, for å forsøke å redde noen av bygningene som ennå ikke er tatt av brannen.

Kraftig vind Det er både brannhelikopter og helikopter fra Forsvaret på stedet, men ingen av dem er foreløpig ikke i lufta. Årsaken er kraftig vind i området. 

Det har blåst opp mot sterk storm i området tirsdag. Det tørre været har gjort at brannen har spredd seg raskt. Det vil derfor kunne ta lang tid før man kan si at man har kontroll over brannen. 

- Det skal bare en glo eller et vindpust til for at det sprer seg, sier presseansvarlig Marte Dahl ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Dagbladet. 

Men det er fortsatt sørøstlig vind i området, og det er dermed fralandsvind. Det gjør faren mindre for at brannen skal bre seg til fastlandet. 

Hele Norges coronakart