EN GOD IDE?: Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson skal besøke Centrum brannstasjon i Malmö - men bes om å trekke seg. På dette bildet fra 2010 slår han opp sine ideer om hvordan han mener Sverige vil bli et bedre land. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
EN GOD IDE?: Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson skal besøke Centrum brannstasjon i Malmö - men bes om å trekke seg. På dette bildet fra 2010 slår han opp sine ideer om hvordan han mener Sverige vil bli et bedre land. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Brannmenn mener politiker oppildner til rasisme

Innvandringsmotstanderen Jimmie Åkesson er ikke velkommen til Centrum brannstasjon i Malmö.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokratene, Jimmie Åkesson, risikerer å møte tomme lokaler når han onsdag besøker Centrum brannstasjon i Malmö.

Besøket er en del av partiets valgkamp før det svenske Riksdagsvalget den 14. september.

- Vi prøver ikke å stoppe besøket, men vi vil ikke at brannstasjonen skal fungere som en valgkampanje for et rasistisk parti, sier Erik, som er talsmann for gruppen Brannmenn mot rasisme til den svenske avisa Expresssen.

Avlyser ikke Derfor planlegger 27 brannmenn på stasjonen å ta med seg brannbilene og utføre oppdrag andre steder enn på brannstasjonen.

I et åpent brev ber Brannmenn mot rasisme Jimmie Åkesson om å droppe besøket, men kommunikasjonsmedarbeider Anna-Maria Havskogen i svenske Redningstjenesten Syd gir dem liten grunn til håp om det.

- Vi i brannvesenet har et sterkt verdigrunnlag og snakker ofte om redningstjeneste for alle. Da synes mange medarbeidere at Sverigedemokraternas besøk blir ubehagelig, og det har vi full respekt for. Men Sverigedemokraterna kommer til å besøke stasjonen som planlagt på onsdag, sier Havskogen til Expressen.

Uforenlig Brannmennene på Centrum brannstasjon har i dag lagt ut et åpent brev til Jimmie Åkesson både på hjemmesida til Brannmenn mot rasisme, og i pressen.

Der skriver de at et grunnlag for deres yrkesutøvelse er at alle har lik verdi, og at dette er uforenlig med rasistisk politikk.

STØTTE: Brannmennene i Malmö får støtte fra kolleger flere steder i Sverige. Faksimile fra organisasjonens hjemmeside.
STØTTE: Brannmennene i Malmö får støtte fra kolleger flere steder i Sverige. Faksimile fra organisasjonens hjemmeside. Vis mer

«Det får aldri spille noen rolle hvem som er bak røykdykkermasken. Og det spiller aldri noen rolle hved det er som behøver vår hjelp», skriver de i brevet hvor de også nevner at de er på linje med 10.000 demonstranter mot nazisme og rasisme i Malmö den 16. mars.

Hjelper alle En av de anonyme brannmennene som har lagt ut en melding til Jimmie Åkesson på Brannmenn mot rasismes hjemmeside skriver at «vi får ikke, skal ikke og vil ikke skille mellom folk og folk.»

Han mener at akkurat det til syvende og sist også vil gagne Åkesson selv, «for når du står der og nøden er størst kommer vi til å risikere våre liv til og med for å hjelpe deg», skriver den anonyme brannmannen fra Skåne.

PROTESTBREV: Protestbrevet er lagt ut på hjemmesida til Brannmenn mot rasisme på Facebook. Faksimile
PROTESTBREV: Protestbrevet er lagt ut på hjemmesida til Brannmenn mot rasisme på Facebook. Faksimile Vis mer