Brannmenn oppdaget brannen

Det var brannmennene Trond Fjeldsæter (41) og Snorre Juul (31) som oppdaget storbrannen i Trondheim natt til i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Den raske reaksjonen fra de to brannmennene var utvilsomt med på å begrense skadene i den fjerde bybrannen i Trondheim på vel to år.

To verneverdige trehus ble totalskadd, men fasadene står fortsatt.

Så røyk

Brannfolkene greide også å hindre at brannen spredte seg til en tredje bygning, som først så ut til å lide samme skjebne, men som ble berget med mindre røyk- og vannskader.

-  Minuttene betyr voldsomt mye for slokkingsarbeidet. Etter forholdene berget vi bra, og det har sammenheng med at brannen ble oppdaget så tidlig, sier brannmester Odd Roger Stene.

-  Det var en fin sommerkveld, så vi gikk ut og satte oss på en hvitmalt benk utenfor brannstasjonen. Plutselig så vi røyk fra ett av nabohusene. Vi gikk nedover gata, så smalt det i et vindu eller noe og mer røyk veltet ut, forteller de to brannheltene Snorre Juul og Trond Fjeldsæter til Dagbladet.

-  Da ble det fart på oss! Vi løp inn og varslet sambandsvakta vår. Det ble full utrykning.

Bare ett minutt seinere akselererte brannen noe voldsomt. Den begynte i Søndre gate 7 og spredte seg til nr. 9. Søndre gate 11 ble, ifølge huseier Ivar Koteng, berget med en prosents skade.

Nabogården

-  Det er veldig spesielt at det begynte å brenne i nabogården til brannstasjonen, men vi fant ut at vi måtte ta det som et vanlig bygg: bare kjøre ut bilene og se på det utenfra, sier Fjeldsæter.

Fjeldsæters kollega Snorre Juul gikk først inn i det brennende huset, og forteller om en voldsom varmeutvikling.

-  Det var en tøff førsteinnsats. Veldig intenst, sier Juul.

Heldige

Begge brannheltene mener de var heldige med resultatet tross alt.

-  Jeg synes kanskje vi fortjener skryt denne gangen. Vi traff godt og var litt heldige også, for jeg trodde på et tidspunkt at dette ville gå samme veien som i de forrige bybrannene. Men heldigvis fikk vi litt lønn for strevet denne gangen, sier Trond Fjeldsæter.

Ordfører-skryt

Ordfører Rita Ottervik (Ap) var blant dem som skrøt av brannfolkenes innsats i går.

-  Hadde det ikke vært for den iherdige innsatsen til brannvesenet, så hadde vi mistet opptil tre flotte, gamle verneverdige bygg, som på mange måter er vår sjel og identitet. Etter å ha snakket med brannvesenet og gårdeier, føler jeg meg rimelig sikker på at vi får tilbake byggene akkurat som de var før brannen, sier ordføreren.

Det kom mye kritikk av byens brannberedskap etter de forrige brannene. Ottervik mener at de i ettertid har rustet opp brannvesenet kraftig.

-  Vi skal oppsummere etter denne brannen også, og se om vi kan ruste opp ytterligere. Men vi kan aldri garantere at det ikke blir nye branner. Trondheim har mange gamle trebygg, og uansett hvor mye vi gjør, så er det ikke mulig å sikre seg hundre prosent.

Gårdeier Ivar Koteng, som eier alle de tre bygningene som ble rammet av brannen, er sikker på at brannen er påsatt. Han mener den trolig har startet i trappeoppgangen til Søndre gate 7.

Etterforsker bredt

Det har den siste tida vært flere branner i søppelcontainere i Trondheim, og et rusmiljø skal ha hatt tilhold i de brannherjede bygningene. Men politiet vil ikke binde seg opp i noen bestemt teori.

Stabssjef Hallgeir Stokken opplyser at de går bredt ut i etterforskningen og holder alle muligheter åpne.

UKJENT ÅRSAK: Brannen i Trondheim brøt ut natt til i går. Brannårsaken er fortsatt ukjent.
UTSLITT: Trond Fjeldsæter (liggende) var en av de to brannmennene som oppdaget brannen i nabobygget til brannstasjonen i Trondheim natt til i går.