Brannmenn oppdaget overvåkingslokalet

Allerede i 2002 fant brannmenn det hemmelige SDU-kvarteret, men ble stoppet av en mann som sa han var politi, ifølge NRK.

HER HADDE DE SITT HOVEDKVARTER: Den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate satte opp overvåkningsenheten i Handelsbygningen i dette bygget. 
Da brannvesenet dukket opp forsøkte en av de ansatte å stoppe dem, ifølge NRK. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HER HADDE DE SITT HOVEDKVARTER: Den amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens gate satte opp overvåkningsenheten i Handelsbygningen i dette bygget. Da brannvesenet dukket opp forsøkte en av de ansatte å stoppe dem, ifølge NRK. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 31. august 2002 rykket brannvesenet ut til Handelsbygningen like overfor den amerikanske ambassaden i Oslo hvor den såkalte SDU-enheten hadde sitt hovedkvarter.

De fant det hemmelige lokalet til overvåkningsenheten til den amerikanske ambassaden besatt av norske eks-politimenn og forsvarsfolk.

Det viser dokumenter som NRK har fått tilgang til.

Slukket og evakuerte
Brannvesenet rykket ut etter at en kvinne hadde kastet en sigarettsneip i søppelbøtta. Brannfolk begynte å slukke brannen og evakuere hele bygningen.

I sjetteetasje fikk de imidlertid problemer.

Ifølge NRK har brannfolkene som deltok i slukningen nå forklart seg til Østfold politidistrikt, som etterforsker opprettelsen og aktiviteten til SDU-enheten.

- Sa han var politi
Brannfolkene har sagt at de møtte en eldre mann med skjegg utenfor det hemmelige hovedkvarteret i sjetteetasje. Han skal ha sagt at han var politi og nektet brannmennene adgang til leiligheten.

Han ble etterhvert overtalt til å slippe dem inn.

Brannfolkene gjennomsøkte hele leiligheten i den tro at det var politiet som holdt til der.

Da bildene fra hovedkvarteret ble vist på TV2 nå i november har brannfolk reagert. De ble sendt videre til Østfold politidistrikt av brannvesenets ledelse.

HAR FLYTTET TIL UKJENT STED: SDU flyttet da TV2 ble for pågående. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR FLYTTET TIL UKJENT STED: SDU flyttet da TV2 ble for pågående. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer