Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ber styreleder i brannvesenet gå

Brannmenn raser mot behandling av kollega: - Styreleder må gå

- Vi hadde forventet at de heller hadde sagt beklager.

FÅR STØTTE: Brannmester Frode Negård får støtte fra underbrannmester og ni brannmennkollegaer, som nå krever at styreleder Sven Inge Sunde må gå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR STØTTE: Brannmester Frode Negård får støtte fra underbrannmester og ni brannmennkollegaer, som nå krever at styreleder Sven Inge Sunde må gå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser det som rett og rimelig at styreleder erstattes.

Det sier underbrannmester Petter Skjærmoen i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen til Dagbladet.

Forlenger konflikten

I et brev til eierne av brannvesenet kritiserer han, og ni brannmenn som har skrevet under, håndteringen av brannmester Frode Negård. Han ble ulovlig oppsagt som følge av at han i flere år varslet ledelsen om kritikkverdige forhold i brannvesenet.

Dagbladet har i en rekke artikler skrevet hvordan styreleder Sven Inge Sunde, både før, etter og under rettssaken, har hatt full tillit til brannsjefen, som sto bak den ulovlige oppsigelsen.

Det har brannmennene sett seg lei av.

Til de elleve eierkommunene skriver Petter Skjærmoen at «styreleder går langt i å underkjenne rettens avgjørelse» i pressemeldingen styret sendte ut forrige uke, da de gjorde det klart at de ikke ønsket å anke dommen.

«I tillegg nører pressemeldingen opp under fortsatt konflikt og provokasjon mellom styret og ansatte.»

Styreleder Sunde har ikke besvart Dagbladets henvendelser onsdag.

«Ble anbefalt å anke»

- Vi hadde forventet at de heller hadde sagt beklager, og at vi nå kunne se framover, sier undertegnede Skjærmoen til Dagbladet.

Han påpeker at det under rettssaken var flere vitner som beskrev brannsjefens lederstil som svært ubehagelig, og at språkbruken hans ikke var verdig et selskap med 200 ansatte.

Særlig kritikkverdig, synes brannmennene, er det at Sunde i pressemeldingen antyder at MHBR ville ha vunnet fram i lagmannsretten, hadde de anket.

I pressemeldingen skrev Sunde:

«MHBR styre har bestilt og mottatt en juridisk vurdering av dommen som tilsier at Sør-Østerdal tingretts konklusjon om at det måtte ha vært oppnådd en særlig avtale om lønn for å si at det forelå en avtale om omplassering mangler faktisk og rettslig grunnlag.

«Vi ble av denne grunn anbefalt å anke saken til lagmannsretten grunnet saksbehandlingsfeil/feil ved bevisvurdering, samt feil ved rettsanvendelse som hadde gitt stor sannsynlighet for å vinne frem.»

STØTTER KOLLEGAEN: Petter Skjærmoen, til venstre, har forfattet brevet de ni ansatte har skrevet under på. Her er underbrannmesteren sammen med Frode Negård da han var tilbake på jobb tidligere i mars. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STØTTER KOLLEGAEN: Petter Skjærmoen, til venstre, har forfattet brevet de ni ansatte har skrevet under på. Her er underbrannmesteren sammen med Frode Negård da han var tilbake på jobb tidligere i mars. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Sunde setter seg selv over norsk rettsvesen ved å si noe slikt. Vi kan ikke se oss tjent med en styreleder med en slik holdning, sier Skjærmoen til Dagbladet.

- Hvis styreleder er interessert i at vi som jobber her skal ha et godt arbeidsmiljø, så er det på tide at han viser seg som en god leder, sier Skjærmoen.

«Burde fått konsekvenser»

MHBR er dømt til å betale i underkant av to millioner kroner for oppsigelsen som førte til at brannmesteren ble sykmeldt i nesten ett år.

Haagenrud har på sin side tatt permisjon fra MHBR, og leder nå brannvesenet i Rogaland, ett av landets største brannvesen.

I brevet skriver Skjærmoen videre:

«Lederstilen var i tillegg svært uforutsigbar. Det var vitne som fortalte om #Mee too hendelser, og uakseptabel adferd av brannsjefen. Dette er svært alvorlig, og burde fått konsekvenser for Haagenrud. Styret har i stedet belønnet tidligere brannsjef Haagenrud med permisjon, istedenfor å ta sitt ansvar i forhold til å følge opp krenkende og uakseptabel adferd.»

Det lykkes ikke Dagbladet å få en kommentar fra den tidligere brannsjefen.

Les alle Dagblad-sakene om konflikten i brannvesenet i Midt-Hedmark her.

Skjærmoen fortsetter:

«Er styret v/styreleder egnet, og de riktige til å lede MHBR videre med sine ca. 200 ansatte?»

Brannmennene mener Sunde aldri burde uttrykt seg i sterke ordlag mot brannmester Frode Negård, som i februar vant rettssaken mot arbeidsgiveren.

I retten ble Sunde spurt om han hadde tillit til Negård, som på tidspunktet hadde hatt lederstilling i selskapet i 17 år. «Nei.» svarte han kontant», og forklarte at han mente begeret var fullt over da brannmesteren snakket med Dagbladet om arbeidssituasjonen i mars i fjor.

Styreleder viste til saken «Mann døde i husbrann: Arbeidskonflikt kan ha forsinket røykdykkerne», der Negård og kollega Skjærmoen fortalte at arbeidskonflikten hadde begynt å true brannsikkerheten til innbyggerne i Elverum.

- Akseptere hva som helst

- Vi snakker om en beredskapsetat, der tillit, lojalitet, og der ledelsen skal ha tillit til de som gjør jobben. De gis tillit til at de er de rette til å gjøre jobben. Så et angrep utenfra, det oppfatter jeg som aldeles uhørt.

- Har du kommentarer til (MHBRs påstand om at, red.journ.) arbeidsforholdet bør opphøre? spurte advokaten.

- Særlig knyttet til medieoppslaget, så synes jeg at den alvorlighetsgraden må til. Skal man akseptere sånt, så kan man akseptere hva som helst, svarte Sunde.

- Har styret tillit til Negård? spurte advokaten videre.

- Nei, svarte Sunde.

Vanskelig å varsle

Frode Negård er tilbake på jobb som brannmester og utrykningsleder ved stasjonen i Elverum sentrum. Tidligere i mars var Dagbladet med da kollegene feiret hans retur.

Brannmennene mener det er et poeng at styreleders reaksjon vil være vanskelig å varsle i framtida, selv med en fellende dom i minnet.

«{Vi ber om at} eierne gjennom representantskapet vurderer om sittende styre og styreleder er egnet, og er de rette til å styre MHBR i tiden som kommer», skriver de videre.

«Undertegnede mener det vil være riktig å vurdere styret når det er ansatt ny brannsjef. Det er mye historie og holdninger i dagens styre som kan gjøre det vanskelig for ny brannsjef å starte med blanke ark, uten påvirkning fra nåværende styre v/styreleder», skriver Skjærmoen.

- Ingen betydning

Styrelederen i brannvesenet i Rogaland, Odd Jo Forsell, sier på sin side at saken ikke gjelder dem, til tross for at den domfelte brannsjefen nå er hos dem.

- Saken har ingen betydning for oss. Både styret og ansatte er svært godt med den jobb Haagenrud gjør hos oss, skriver Forsell i en e-post til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!