Brannmenn reddet selunge. - Det var helt i siste liten

Brannvesenet rykket ut og reddet selungen fra trafikkdød. 

REDDET AV BRANNMENN: Her redder de to brannmennene Kai Espen Feed (til venstre) og Kai Henning Velund selungen fra den visse død. I bakgrunnen står brannbilen som selungen fikk sitte på med til stranda. Foto: Flekkefjord brannvesen
REDDET AV BRANNMENN: Her redder de to brannmennene Kai Espen Feed (til venstre) og Kai Henning Velund selungen fra den visse død. I bakgrunnen står brannbilen som selungen fikk sitte på med til stranda. Foto: Flekkefjord brannvesenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det var helt i siste liten. Den hadde nok blitt påkjørt etter hvert som det ble mørkt, den var ikke lett å se der den lå, sier utrykningsleder Kai Espen Feed som sammen med brannmannkollega Kai Henning Velund reddet en selunge som hadde forvillet seg ut i veibanen på riksvei 44 i Flekkefjord fredag.

Det var regionsavisen Lister24 som første meldte om det spesielle oppdraget til Flekkefjord brannvesen. 110 Agder meldte om hendelsen på Twitter klokka 15.20.

BLE TATT HÅND OM: Når man forviller seg ut på riksveien er det godt å ha noen som kan redde deg. Foto: Flekkefjord brannvesen
BLE TATT HÅND OM: Når man forviller seg ut på riksveien er det godt å ha noen som kan redde deg. Foto: Flekkefjord brannvesen Vis mer

Rykket ut

Feed forteller at de fredag ettermiddag tilfeldigvis var på et oppdrag sammen med Viltnemnda, som noen hadde tipset om selen som trengte hjelp langs riksveien.

Da rykket de med brannbilen til stedet.

- Vi ble med Viltnemnda til stedet. Da viste det seg at selen ville ut på veien av en eller annen grunn, sier underbrannmesteren, som forteller at den lille selen skapte litt trafikkork.

Vilter i brannbilen

Brannmennene løftet selungen opp og la den i en passende svart boks. Deretter fikk selungen sin første biltur, attpåtil med en brannbil, mange små barns store drøm.

- Selen var litt vilter til å begynne med i bilen, sier Feed, som dro til ei strand i kommunen som ikke blir brukt så mye på denne årstiden.

VILLE VÆRE PÅ LAND: Selungen hadde ikke lyst til å svømme til havs. Den ville heller ligge på land. Foto: Flekkefjord brannvesen
VILLE VÆRE PÅ LAND: Selungen hadde ikke lyst til å svømme til havs. Den ville heller ligge på land. Foto: Flekkefjord brannvesen Vis mer

- Den ville ikke ut i havet da vi prøvde å slippe den ut der, så vi la den under et tre i gresset like ved, sier Feed, som forteller at brannmennene skal sjekke om den fortsatt ligger der i morgen.

Hvorfor på veien?

En av brannmenne forsøkte å google seg fram til hvorfor selen søkte seg opp på land.

ENDELIG: På denne gressplenen trivdes selungen godt. Foto: Flekkefjord brannvesen
ENDELIG: På denne gressplenen trivdes selungen godt. Foto: Flekkefjord brannvesen Vis mer

- Vi lurte først på om den var syk, men en av gutta googlet litt og fant ut at selunger på denne tida av året ofte skilles med sine mødre. Da søker de visst nok opp på land for å sove, sier Feed.

- Kanskje instinktene ville ha den på land, men at den valgte litt feil sted å gå opp, sier Feed, som forteller at den så ganske godt ut og at den ikke så avmagret ut.

- Kan være døende

Arne Bjørge, som leder et forskerutvalg om sjøpattedyr hos Havforskningsinstituttet og er ekspert på sel, sier dette kan være snakk om en liten dyretragedie.

Han mener at selen mest sannynlig er en havert som har kommet bort fra moren sin.

- Og da har den ikke fått melk, sier Bjørge, som synes at den ser ganske avmagret ut på bildene. Han forteller også at ser ut som det er noe galt med selen fordi en havert skal ha hvit ungepels.

- Det kan være en steinkobbeunge, men da er den født utenfor årstiden hvor de vanligvis blir født, som er i juni rundt Sankthans, sier Bjørge.

- Den har nok kravlet opp på land fordi den er dårlig. Uten mora vil den drukne, sier seleksperten, som tror at selen kan være døende og at det vil være lurt hvis noen kontakter en dyrelege. Dagbladet har gjør brannvesenet oppmerksom på dette, som sier de vil ta kontakt med lokal ekspertise.

- Jeg fikk nå vite at haverten og steinkobberunge på denne tida av året ikke er avhengig av mora si, men vi skal ta en tur å se hvordan det har gått med den i morgen, sier brannmann Feed til Dagbladet ved 18.50-tiden.