Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssak etter varsling i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen

Brannmester ble satt til å montere alarmer: - I Forsvaret ville det vært som å gå fra kaptein til sersjant. Helt nederst

Ingen vennlig håndhilsen i retten.

SENTRAL I SAKEN: Brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SENTRAL I SAKEN: Brannsjef Nils-Erik Haagenrud i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØR-ØSTERDAL TINGRETT (Dagbladet): Det ble ingen vennlig håndhilsen mellom brannsjef Nils-Erik Haagenrud og brannmann Frode Negård da retten ble satt i Sør-Østardal tingrett onsdag morgen.

Brannmann og hovedtillitsvalgt Negård mener han er ulovlig oppsagt etter å ha varslet mot sjef Haagenrud sin lederstil ved to anledninger, og krever jobben sin som brannmester tilbake.

- Nederst

Han ber også om 500 000 kroner i oppreisningserstatning, etter at han i fjor fikk sin stilling endret fra brannmester til brannkonstabel.

- I Forsvaret ville det vært å gå fra kaptein til menig. Sersjant, kanskje. Helt nederst, illustrerer advokat Kjetil Edvardsen i sitt innledningsforedrag.

Han representerer brannmann Negård, som sitter ved siden av ham. Brannsjef Haagenrud sitter på tilhørerbenken. Han tar notater. Seinere skal han vitne i saken.

11 000 i måneden

Da Negård mistet jobben som brannmester og utrykningsleder, mistet han både sine vante arbeidsoppgaver, og en rekke lønnstillegg. Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Negård monterte alarmer hjemme hos eldre i kommunen, i stedet for å være med på blant annet røykdykking, etter 20 år i tjenesten.

Ifølge advokat Edvardsen har Negård mistet 11 581 kroner i lønn hver eneste måned siden mars i fjor, som følge av degraderingen.

Det var i desember 2016, at Negård som hovedtillitsvalgt i MHBR sa ifra om det han mente var kritikkverdige forhold på jobben direkte knyttet til sjefen. Han har i varsler hevdet at «oppførselen» har pågått i en årrekke.

Ifølge Negård har Haagenrud blant annet truet en ansatt med sparken, snakket nedlatende om ansatte bak deres rygg, kjeftet på ansatte under aksjon og kommet med trakasserende påstander «om kvinner og polakker».

Haagenrud har ikke selv ønsket å kommentere påstandene overfor Dagbladet, da han kaller det hele en personalsak. MHBRs styreleder, Sven-Inge Sunde, har hele tida tilbakevist kritikken overfor Dagbladet, og sier han har full tillit til Haagenrud.

- Hva skjedde?

Etter å ha varslet til styret i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen (MHBR) i desember 2016, fikk Negård i januar 2017 en innkallelse til et møte. Det er i dette møtet at sjefene og den ansatte skal ha blitt enige om endringen i stillingen, men Negårds advokats poeng er at det ikke foreligger dokumentasjon på dette.

Advokaten argumenterer samtidig for lovstridigheten rundt innkallelsen og møtet i seg selv, blant annet fordi en gammel hendelse der Negård kuttet noen brannslanger - ifølge ham selv i et HMS-tiltak - skal ha blitt brukt mot Negård.

- Spørsmålet er hva som har skjedd i tida fra Negård sendte sitt varsel 2. desember 2016 til 10. januar 2017 ble innkalt til møtet. (...) Med mindre brannvesenet her for retten kan dokumentere at det er skjedd noe etter 2. desember og før denne innkallelsen i januar, så er dette en opplagt gjengjeldelse etter dette varslet, sier Edvardsen.

I RETTEN: Brannmester Frode Negård er i retten. Han er sykmeldt som følge av arbeidssituasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I RETTEN: Brannmester Frode Negård er i retten. Han er sykmeldt som følge av arbeidssituasjonen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet sier brannsjef Haagenrud i retten at han synes det er fint at saken nå skal belyses fra alle sider.

- Det er vel ikke hyggelig for noen å være i retten, hadde håpet å slippe å være her.

- Irrelevant om han har gjort feil

På andre siden av rommet sitter advokat Kanwal Suleman og styrelederen i MHBR, Sven-Inge Sunde, som argumenterer for at det første varselet i saken ikke kom i 2013, slik Negård hevder, og at det er inngått enighet mellom Negård og MHBR om stillingsendringen i 2017.

Suleman argumenterer for at Negård ble innkalt til drøftingsmøtet på grunn av manglende samarbeid og endringsvilje, og sier arbeidsgiveren så på oppførselen hans som uforutsigbar.

- Det er stor gjentakelsesfare. Det går kort tid før han har samme handlingsmønster, går i samme baner igjen. Og ytringene hans i media har skapt mye uro, sier MHBRs advokat.

Brannmannens advokat, Edvardsen, leser fra arbeidsmiljøloven, som sier at alle mulige negative handlinger, for eksempel ved å frata arbeidstaker goder, er gjengjeldelse i lovens forstand. Han trekker også fram e-poster mellom både Negård og kolleger, og Negård og brannsjefen, som de i retten hevder beviser at det er gitt varsler på en korrekt måte.

- Det kan godt hende at Negård har gjort feil, at han har tatt i for hardt, men det er irrelevant. Brannsjefen står sentralt i saken. Han har helt sikkert en rekke med strålende egenskaper, men det vi ser etter her er om han eller sentrale aktører i Midt-Hedmark brann og redning står bak en ulovlig gjengjeldelse, sier advokat Edvardsen.

- Motivasjonen er ulovlig

Han viser til at arbeidsmiljøloven gir arbeidstaker rett til å varsle om kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Negård var hovedtillitsvalgt i MHBR da han varslet, og brannmester - høyt på rangstigen.

- Nå er Negård tilbake på det nivået han startet som i 2001, helt nederst. Det er det første du blir etter å ha vært vikar, sier advokaten.

- Dette dreier seg om to ting, påpeker han; - Om det er foretatt en ulovlig gjengjeldelse etter varsling om kritikkverdige forhold, og om (Negård) selv har sagt fra seg sin stilling som brannmester til å bli brannkonstabel på dagtid.

- Oppsigelse skal ha en saklig grunn, og hvis hele eller deler av oppsigelsen bygger på en varslingssak, så er det usaklig oppsigelse, sier Edvardsen.

- Motivasjonen er ulovlig, legger han til.

Vil ikke kommentere

Over åtte dager skal retten vurdere hvorvidt han brannmann Frode Negård skal få fortsette som brannmester ved brannstasjonen i Elverum.

MHBR ber om full frifinnelse i sivilretten, og at Negård dømmes til å betale saksens omkostninger.

Negård ber på sin side om å få stillingen som brannmester tilbake, i tillegg til de 500 000 kronene i oppreisningserstatning. Han har vært sykmeldt siden i fjor vår på grunn av situasjonen.

Dagbladet spør Nils-Erik Haagenrud hva han tenker om sin ansattes situasjon. Han svarer:

- Nei, det har jeg ingen kommentar til.

At Haagenrud sitter på tilhørerbenken til tross for at han skal vitne i saken, baserer seg på en hjemmel i loven og tillatelse fra Negårds advokat.

Får høre på

- Det har å gjøre med at det sies så mye om ham at vi mener det er god etikk å la ham høre hva som sies. Derfor har vi akseptert det, sier Frode Negårds advokat Edvardsen.

Etter rettens ønske vil brannsjefen trolig gi sin versjon av saken tidlig i den åtte dager lange rettssaken.

KS bedrift ser ikke på begge Frode Negårds bekymringsmeldinger som varsler, ifølge prosesskrivet til retten, og vil argumentere for at MHBR hele tida har forsøkt å løse situasjonen.

FORSVARER MHBR: Advokat Kanwal Suleman sammen med brannsjef Nils-Erik Haagenrud. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSVARER MHBR: Advokat Kanwal Suleman sammen med brannsjef Nils-Erik Haagenrud. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!