Brannmuren for eurosonen styrkes

Eurolandene styrker brannmuren mot en forverret gjeldskrise til minst 700 milliarder euro fra sommeren av.

FÅR SIKKERHETSNETT: Den greske finansministeren Philippos Sachinidis strekker seg etter vannkaraffelen på toppmøtet i København.  AFP PHOTO/SCANPIX/ Keld Navntoft
FÅR SIKKERHETSNETT: Den greske finansministeren Philippos Sachinidis strekker seg etter vannkaraffelen på toppmøtet i København. AFP PHOTO/SCANPIX/ Keld NavntoftVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansministrene i eurosonen møtes i København fredag for å avslutte den lange drakampen om hvor stort det nye sikkerhetsnettet mot en opptrapping av krisen skal være.

En rekke land utenfor Europa og Det internasjonale pengefondet (IMF) holder tilbake økonomisk hjelp til eurosonen i påvente av at landene selv stiller opp med mer penger.

Finansministre skal diskutere hvordan det foreløpige (ESFS) og det permanente krisefondet (ESM) skal slås sammen for å styrke den såkalte brannmuren.

Ifølge et utkast nyhetsbyrået Reuters har fått tak i, vil sikkerhetsnettet bli på minst 700 milliarder euro.

Det som nå ligger i kortene, er å kombinere de 500 milliardene i ESM med de knappe 200 milliardene i krisepakker til Irland, Hellas og Portugal fra det foreløpige fondet (EFSF).

Ekstraordinær situasjon - Det opprinnelige taket på det permanente fondet, ESM, som skal være på plass 1. juli, var på 500 milliarder euro. Dette vil dermed innebære en styrking av brannmuren, sier sjeføkonom i storbanken ING, Carsten Brzeski, til NTB.

I tillegg åpnes det for å også stille til rådighet resten av EFSF, ca. 240 milliarder euro i en periode fram til midten av 2013. Men dette vil kun kunne skje i en ekstraordinær situasjon. Det vil i så fall måtte godkjennes enstemmig av eurosonens stats- og regjeringssjefer.

- Da vil man ha en kombinert lånekapasitet på rundt 750 milliarder euro. Men dette vil det bli satt strenge betingelser for å bruke, og det vil kun bli midlertidig, forklarer Brzeski.

Tysk motstand EU-kommisjonen og flere av verdens største økonomier har presset på for at eurosonen øker kapasiteten til det nye stabiliseringsfondet så mye som mulig. OECD har tatt til orde for «alle brannmurers mor». Internt i eurosonen er det stor uenighet. Frankrike ønsker en brannmur opp mot 1.000 milliarder euro, men Tyskland har hele veien strittet imot.

Angela Merkels regjering har vært motvillig til å øke kapasiteten på forskudd. Den foretrekker å heller stille opp med mer penger om det skulle bli nødvendig, og viser til at uroen i finansmarkedene har dempet seg de siste månedene, melder Reuters.

Norske milliarder Men det er nå igjen økt bekymring for situasjonen i Spania, der regjeringen måtte forhandle seg fram til grønt lys for et høyere budsjettunderskudd enn reglene i den nye finanspakten.

Landene i IMF møtes i slutten av april for å vurdere å øke fondets lånekapasitet med 500 milliarder dollar. Bakgrunnen er muligheten for at land i eurosonen trenger mer hjelp.

Norge er blant landene som er aktuelle bidragsytere. Regjeringen har sagt seg villig til å stille 55 milliarder til rådighet dersom også store land utenfor Europa gjør det samme. (NTB)