Brannen i Notre-Dame

Brannsjef langer ut mot Trump: - Helt meningsløst

Donald Trump mente Notre-Dame-brannen kunne vært slukket fra lufta. Der er brannsjef Michael Bernier helt uenig.

OMFATTENDE ARBEID: Brannmannskapene jobbet i 15 timer med å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Serge Tenani/Avenir/ABACA Press
OMFATTENDE ARBEID: Brannmannskapene jobbet i 15 timer med å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Serge Tenani/Avenir/ABACA PressVis mer

PARIS/OSLO (Dagbladet): Kort tid etter at en kraftig brann startet i den ikoniske Notre-Dame-katedralen mandag kveld, tvitret USAs president Donald Trump:

- Kanskje brannen kunne slukkes fra lufta. Her må det handles raskt!

Men det franske brannvesenet meldte fort at dette var umulig. Frykten var at vannmassene fra lufta skulle ødelegge hele katedralen. Brannvesenet klarte til slutt å redde kirka fra total ødeleggelse.

Nå går brannsjef Michael Bernier, ut mot Donald Trump og hans innspill i brannslukkingsarbeidet.

- Alt hadde kollapset. Det ville ha vært som å spille bowling med katedralen. De to tårnene kunne ha rast sammen, sier Bernier til AFP.

SE TV: Dagbladet er på plass i Paris, der det brøt ut den brann i Notre-Dame-katedralen mandag kveld. Ifølge brannmannskapene skal heten under brannen ha nådd 800 grader celsius. Eksperter må nå undersøke skadene etter brannen, men også skadene som er kommet etter de store mengdene med vann som ble pøst inn i katedralen under slukkingsarbeidet. Vi... Vis mer

- Meningsløst

Bernier fortsetter:

- Det var teknisk umulig og alt ville vært helt meningsløst.

Han sier også at å slippe store mengder vann - 6300 liter - fra lufta også ville ha satt livene til brannmannskapene og alle i området i fare. I tillegg fryktet brannvesenet for nærliggende bygninger, som kunne blitt truffet av varmglødende steiner fra Notre-Dame.

Forsvarsdepartementet meldte tidlig at det ikke var mulig å slokke brannen fra lufta med helikopter eller fly. Også de begrunnet det med at de var redde for at vannmassen skulle ødelegge hele strukturen på katedralen.

UTMATTET: Brannmannskapene hviler utenfor Notre-Dame etter mange timers arbeid. Foto: Reuters/Benoit Tessier
UTMATTET: Brannmannskapene hviler utenfor Notre-Dame etter mange timers arbeid. Foto: Reuters/Benoit Tessier Vis mer

Gabriel Plus i brannvesenet i Paris sa at alt jobbet mot dem i arbeidet med å slokke den kraftige brannen - blant annet vinden i Paris mandag kveld. Han sier at førsteprioritet var å redde de to ikoniske tårnene i fronten av kirka.

15 timers arbeid

Frankrikes president, Emmanuel Macron, lover at kirken skal bygges opp igjen. Han omtalte mandag kveld brannen som en nasjonal krise.

- Det som har skjedd i kveld er åpenbart et fryktelig drama. Redningsmannskaper kjempet mot flammene med ekstremt mot, profesjonalitet og bestemthet. Jeg ønsker å takke dem på vegne av hele landet. Dette er historien vår, og den brenner, sier Macron.

Ved 10-tida tirsdag formiddag opplyste brannvesenet i den franske hovedstaden at brannen i Notre-Dame var fullstendig slukket, 15 timer etter at alarmen gikk. Man har fryktet at flere verdifulle kunstverk og relikvier var gått tapt i flammene.

Fader Jean-Marc Fournier, presten til Paris' brannvesen, har fortalt at han løp inn i den brennende kirka for å redde det hellig sakramentet og tornekrona, skriver flere medier. Nå hylles han som en helt.