Brannsjef tente på

Sjefen for en spansk brannbrigade er arrestert for å ha tent på rundt 15 av de mange skogbrannene som har herjet i Spania den siste uken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftige skogbranner herjer Spania og Portugal. Spansk politi tror minst 180 branner er påsatt.

Nettutgaven til avisen La Voz de Galicia melder at en 33 år gammel brigadesjef skal være mistenkt for å ha tent på 15 branner. Mannen ble tatt på fersk gjerning av en politipatrulje, ifølge avisen.

Politiet skal ha hatt mannen under oppsikt i flere dager etter at han reagerte negativt på ikke å bli oppnevnt til brannsjef i sitt hjemdistrikt.

180 påsatt

Men brannmannen er trolig ikke den eneste ildspåsetteren i regionen. Myndighetene i den nordspanske provinsen Galicia tror pyromaner står bak hele 95 prosent av brannene, eller om lag 180 av brannene som har rast over regionen de to siste dagene. 277 personer er pågrepet så langt i år mistenkt for å ha tent på branner i Spania.

184 branner brøt ut bare på lørdag, og mer enn tjue branner brant fremdeles søndag.

Nesten alle brannene er konsentrert i to regioner – Pentevedra og Ourense, nær grensa mot Portugal. Totalt i Spania har skogbrannene ført til at 95.000 hektar har brent ned, 15 personer har mistet livet og 3.300 personer har vært nødt til å evakuere sine hjem så langt i år.

Ber EU om hjelp

PÅSATT?: Kraftige skogbranner herjer Spania og Portugal. Spansk politi tror minst 180 branner er påsatt.
PÅSATT?: Kraftige skogbranner herjer Spania og Portugal. Spansk politi tror minst 180 branner er påsatt. Vis mer

Også Portugal er hardt rammet av skogbranner, og myndighetene har nå bedt EU om hjelp for å bekjempe flammene.

– Dette er et av de verste brannårene vi har hatt. Vi trenger hjelp nå, fastslo innenriksminister Antonio Costa.

Frankrike og Tyskland er blant landene som vil sende brannfly for å hjelpe til å bekjempe de 24 brannene som fremdeles herjer. De verste brannene herjer i regionen Pampilhos da Serra, som ligger rundt 20 mil fra Lisboa.

Portugal opplever et av de tørreste årene på mange år, noe som har hjulpet til å spre flammene fort. Så langt har 11 brannmenn og fire sivile omkommet i brannene og 50 hus har brent ned. 140.000 hektar skog og jordbruksområder er langt øde. (ANB-AP)