Brannsjefen: - Nødsambandet fungerte ikke under ulykken

Brannvesenet måtte bruke mobiltelefoner.

- PROBLEMER MED NØDSAMBANDET: Brannsjef i Aurland, Arvid Gilje, forteller at nødsambandet ikke fungerte etter ulykken i går formiddag. Foto: Arsalan Portazedi
- PROBLEMER MED NØDSAMBANDET: Brannsjef i Aurland, Arvid Gilje, forteller at nødsambandet ikke fungerte etter ulykken i går formiddag. Foto: Arsalan PortazediVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nødsambandet i Gudvangatunnelen fungerte ikke som det skulle etter ulykken hvor en trailer begynte og brenne og 80 mennesker måtte evakueres i går formiddag, forteller Arvid Gilje, brannsjef i Aurland, skriver nrk.no.

- Jeg vet ikke sikkert hvorfor, men det kan ha vært noen kabler som har brent ned. Når vi kom lenger inn i tunnelen fungerte det igjen, sier Gilje til Dagbladet.

Han forteller at de i stedet ble nødt til å bruke mobiltelefoner.

- Vi hadde også kontakt med hverandre intern over gammeldags walkie-talkie. Vi klarte oss heldigvis uten i går, men det er utrolig viktig at dette fungerer, sier Gilje.

- Uten lys Gilje forteller at de flere ganger har testet nødsambandet i den 11 kilometer lange tunnelen, og at de tidligere i sommer oppdaget at sambandet ikke fungerte på et spesifikt strekke i tunnelen.

- Dette har vært en utfordring i lengre perioder. Det er kobberkabler som går gjennom tunnelen, og det er et ganske gammelt system kan du si. Jeg har gitt beskjed om dette både på et internt møte med Vegvesenet og over e-post i sommer, sier han.

En strekning i tunnelen har en periode også vært uten lys, men Gilje understreker at han ikke vet om ulykken skjedde på samme strekning hvor nødsambandet tidligere ikke har fungert eller hvor det har vært mørkt.

- Det skapte litt problemer for oss da vi skulle inn der at det var mørkt. Dette er sånne ting som ikke skal skje. Det er viktig at samband, lys og ventilasjon fungerer godt.

HER SKJEDDE ULYKKEN: Traileren begynte å brenne 2,5 kilometer inn i tunnelen fra Flåm-siden. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
HER SKJEDDE ULYKKEN: Traileren begynte å brenne 2,5 kilometer inn i tunnelen fra Flåm-siden. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

- Da vi hadde brann i Lærdalstunnelen for en stund tilbake fungerte verken sambandet eller mobiltelefon, forteller han.

- Fungerte i juni/juli Nils Magne Slinde, avdelingsdirektør i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, sier til NRK at nødsambandet i Gudvangatunnelen fungerte da det ble sjekket i månedskiftet juni/juli.

- Men det er klart nødsambandet kan ha blitt ødelagt på grunn av brannen, det var stor røykutvikling og sterk varme. Når brannsjefen sier at det ikke fungerte, så er nok det tilfelle, sier han.

Det var i 12-tida i går formiddag at det brøt ut brann i en trailer i den 11 kilometer lange tunnelen.

Monica Blikås, forteller at det var tjukt med røyk inne i tunnelen, og at hun lå to biler bak den brennende traileren, som tok fyr rundt 3,5 kilometer inn i tunnelen fra Flåm-siden.

- Vi hadde lenge kjørt i 60 i 80-sona i tunnelen, og det var tett med biler. Plutselig stoppet trafikken helt opp. Jeg ante ikke hva som skjedde, men traileren hadde nødblinken på, og noen sto og veiva med hendene, forteller hun.

HELT UTBRENT: Dette bildet, tatt av brannsjef Arvid Gilje, viser ulykkestraileren som står utbrent inne i Gudvangatunellen. Foto: Arvid Gilje / Aurland brannvesen
HELT UTBRENT: Dette bildet, tatt av brannsjef Arvid Gilje, viser ulykkestraileren som står utbrent inne i Gudvangatunellen. Foto: Arvid Gilje / Aurland brannvesen Vis mer