Brannslokking i KrF

Uroligheter og anklager for lojalitetskontroll er en misforståelse, sier fylkesleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiledelsen i KrF blir anklaget for å kontrollere medlemmenes lojalitet. - Det er en misforståelse, men også et uttrykk for at folk er veldig mistenksomme og har for liten tillit til hverandre, sier fylkesleder Gerd Hetland Kristiansen i Troms KrF.

Hun var selv på et møte sammen med KrF-medlemmer i Nord-Troms onsdag for å drive brannslokkingsarbeid. Initiativtaker til møtet var Skjervøy-ordfører Roy Waage, som har kommet med sterk kritikk mot partiledelsen. Waage har takket nei til å innlede på KrFs regionkonferanse i Nord-Norge i helga, og flere partimedlemmer fra Nord-Troms har sagt at de vil holde seg hjemme.

- Jeg oppfordret folk til å komme, og ser ikke bort fra at mange vil reise i siste liten, sier Hetland Kristiansen.

Satse på KrF

Årsaken til uroen er en formulering i innkallingen til konferansen der lokallagene får vite at partiet sentralt støtter en person fra hvert lokallag med 500 kroner. Denne personen må være en som ønsker å satse på KrF og som Krf vil satse på i framtida. Formuleringen er blitt oppfattet som et forsøk på politisk kontroll fra partiledelsens side, ikke minst på bakgrunn av uroen i Troms der flere vurderer å gå over til Kystpartiet.

Generalsekretær i KrF Inger Helene Venås karakteriserer konflikten som en storm i et vannglass, og sier det er en misforståelse at partiledelsen vil kontrollere medlemmenes lojalitet:

- Regionkonferansene er åpne for alle våre medlemmer. Vi dekker 500 kroner for en person fra hvert lokallag som vil engasjere seg i partiet. Dette er et rekrutteringstiltak, men det ligger ikke noen kontroll i dette. Lokallagene må selv bestemme hvem denne personen skal være, sier Venås.

- Rolig i partiet

Innkallingen til regionkonferansen ble sendt ut på forsommeren, før nominasjonsbråket og den andre uroen i KrF startet for alvor.

- Da var det stille og rolig i partiet og ingen som reagerte, opplyser fylkessekretær Silje Carina Bjerkås i Troms KrF til NTB.

Om lag 60 personer er påmeldt regionkonferansen i Troms, i tillegg til et solid oppbud fra partiledelsen. Både partileder Dagfinn Høybråten, nestleder Knut Arild Hareide, parlamentarisk leder Jon Lilletun og statsråd Valgerd Svarstad Haugland deltar.

Fylkesleder Gerd Hetland Kristiansen håper partiledelsen vil komme med et tydelig budskap om at de har hørt og forstått meldingene fra KrF-medlemmene i Nord-Norge.

- Statsbudsjettet vil være en ganske tydelig markør på om vi er blitt hørt. Vi trenger noe for at folk skal fortsette å være med i KrF, men jeg vet ikke hvor mye og på hvilke områder, sier hun.

(NTB)