Brannstifter var kjæreste med to av ofrene

En av de fire ungdommene som er tiltalt for å ha tent på diskotekbrannen i Gøteborg har fortalt at han har hatt et forhold til to av jentene som omkom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se klipp i RealVideo


» Se video av rekonstruksjonen

63 ungdommer i Gøteborg måtte bøte med livet fordi ungdommene som nå er tiltalt for å ha tent på, følte seg krenket av å bli krevd for 40 kroner i inngangsbillett. Ali (19), som har innrømmet å ha tent på brannen, hadde vært sammen med to av jentene som omkom.

De fire ungdommene som alle kom som barn fra Iran til Sveige, er nå tiltalt for grov mordbrann for å ha startet diskotekbrannen som 29. oktober i 1998 tok livet av 63 ungdommer og skadet 213. I den 3000 sider lange utredningen som følger tiltalen blir detaljer fra etterforskningen avslørt.

Ali (19) har innrømmet i forhør at han var den første som tente på avispapir under en stabel med stoler den fatale kvelden. Han har også fortalt etterforskerne at han hadde ett forhold til to av jentene som omkom i brannen tidligere.

Trusler

Ett vitne forteller at diskotekbrannen var planlagt en uke i forveien. Innbydelser til festen ble delt ut, og en som traff de tre kameratene Ali, Ahmed og Mehdi sier:

- Hvis de ikke kom inn på festen gratis skulle de ødelegge den. Hvordan den skulle ødelegges sa de ikke, skriver Aftonbladet.

Ali gikk på festen sammen med kameratene. Han ble sint da han ble tvunget til å betale inngangsbilletten på 40 kroner, og i festlokalet ble det bråk. 15-20 minutter før brannen startet forlot de tre kameratene lokalet. I det han gikk skal Ali ha sagt:

- Jeg skal ødelegge festen i kveld. Jeg skal sette på brannalarmen slik at de tømmer lokalet. Så kommer brannvesenet og vi får det morsomt, forteller et vitne.

Bensindunk

Deretter ble de tre sluppet inn en bakdør til lokalet av den fjerde tiltalte Reza. I avhør har han fortalt det videre hendelsforløpet. Ali rullet ut en brannslange og fant en bensindunk. Ifølge Reza var det Ali som foreslo å tenne på.

15. februar får politietterforskerne gjennombruddet de har ventet på. Ali bestemmer seg for å tilstå at han var en av de som tente på. Alle de fire ungdommene var i trappeoppgangen da det begynte å brenne.

3. mai begynner rettsaken mot de fire ungdommene.