ERKJENNER SKYLD: En 45 år gammel kvinne forklarer at hun får dårlig legebehandling og at hun ønsket å ta liv ved å tenne på flere hus i Bergen sentrum torsdag kveld. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ERKJENNER SKYLD: En 45 år gammel kvinne forklarer at hun får dårlig legebehandling og at hun ønsket å ta liv ved å tenne på flere hus i Bergen sentrum torsdag kveld. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Brannstifter ville ta liv

Den 45 år gamle kvinnen som har erkjent å ha tent på tre hus i Bergen torsdag kveld har forklart at hun ville ta menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kvinnen er nå blitt varetektsfengslet i fire uker av Bergen tingrett, helt i tråd med begjæringen fra politiadvokat Kari B. Trones. Hun er siktet etter mordbrannparagrafen og skal ifølge politiet ha satt flere menneskeliv i fare, i tillegg til fare for stor bybrann i Bergen.

- Siktede har i avhør forklart at hun ønsket å ta menneskeliv. Det vil derfor derfor være risiko for nye brannstiftelser med påfølgende fare for tap av menneskeliv om hun blir løslatt, sier Kari B. Trones.

Forsvarsadvokat Kaj Wigum sier at kvinnen erkjenner straffskyld og at hun ikke motsetter seg varetektsfengslingen. Han understreker samtidig at det må være en klar forutsetning at kvinnen får en forsvarlig helsemessig oppfølging i fengslingsperioden.

- Store psykiske problemer
- Det er på det rene at siktede har store psykiske problemer, men det foreligger noe usikkerhet om hvilken diagnose som er riktig for henne, sier han.

Kvinnen ble i dag hentet fra Sandviken sykehus hvor hun har vært pasient siden hun meldte seg selv for politiet torsdag kveld. Hun vil bli på sykehuset til observasjon til over helgen. Da skal hun få legebehandling. Hun klager over dårlig behandling ved den avdelingen hun er pasient.

Skrev brev
Sist torsdag lokka 14.30 oppsøkte kvinnen lokalene til Bergens Tidende med et ni sider langt håndskrevet brev. I dag skriver journalistene i avisen at de oppfattet brevet som en bønn om hjelp.

Hun skriver i brevet at hun har ruset seg siden hun var tenåring og at hun flere ganger har tatt overdoser. Kvinnen er registrert som gift og har barn. Det skal være etter 2009 at livet hennes er blitt vanskelig med rus og endringer i livet.

Gressbrann
Tidligere denne uken tente hun på en gressbrann på Sotra. Etterpå fikk hun legebehandling.  Hun skal flere ganger ha vært i kontakt med politiet og sagt at hun ville tenne på flere branner om hun ikke fikk hjelp. Politiet har forsøkt å få henne innlagt på en psykiatrisk institusjon, men hun er blitt avvist.

Klokka 20.23 torsdag kveld kom den første meldingen om brann i trehusbebyggelsen i Bredenbecksmaueti Bergen sentrum. Like etterpå ble det meldt om branner i det gamle skolemuseet og i Lepramuseet, som ligger i nærheten av den første brannen. Det ble påført store skader i brannene.

FORSVARER: Forsvarsadvokat Kaj Wigum ber om at siktede får en forsvarlig helsebehandling. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FORSVARER: Forsvarsadvokat Kaj Wigum ber om at siktede får en forsvarlig helsebehandling. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer

Bergen tingret mener det ikke er et uforholdsmessig inngrep å varetektsfenglse kvinnen fram til 10. mai. Retten begrunner også kjennelsen med at det anses som stor fare for at kvinnen kan gjenta alvorlige straffbare forhold om hun løslates.

FARE FOR LIV: Politiadvokat Kari B. Trones sier at det er fare for nye brannstiftelser om kvinnen blir løslatt. Foto: Leif Stang/Dagbladet
FARE FOR LIV: Politiadvokat Kari B. Trones sier at det er fare for nye brannstiftelser om kvinnen blir løslatt. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer