Brannstiftere kan få lengre opphold i Norge

Stikk i strid med UDI-direktørens erklæring. Men først må politiet finne tolker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): De fleste av de 23 mennene som ble pågrepet under brannen ved ventemottaket i Lier natt til i dag, er kurdere fra Nord-Irak.

Politiets utlendingsenhet er allerede i gang med å forberede utsendelse av to av de pågrepne som var minst aktive i branndramaet i Lier natt til i dag.

Flere av de andre kan paradoksalt nok få lengre opphold i Norge enn de ville fått før mottaket i Lier ble satt i flammer og totalskadd.

- Ja, det kan bli konsekvensen. Men det blir i så fall i fengsel. Riksadvokaten har lagt sterke føringer for at straffbare handlinger i Norge skal pådømmes her i landet.-

Hjemsendelse neppe lettere Og det blir neppe lettere å få dem utlevert til hjemlandene for at de skal sone eventuelle fengselsstraffer der, sier politimester Christine Fossen Søndre Buskerud til Dagbladet.

UDI-direktør Ida Børresen var krystallklar tidligere i dag på å få fortgang i utsendelse av bråkmakere på ventemottakene.

 MILLIONVERDIER TAPT:  Brannen ved Lier ventemottak la verdier for flere millioner kroner i aske. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MILLIONVERDIER TAPT: Brannen ved Lier ventemottak la verdier for flere millioner kroner i aske. FOTO: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer

- Ingen må tro at de øker sjansen til å bli her i landet ved å tenne fyr på mottak, sette menneskeliv i fare og ødelegge store verdier, sa Børresen på en pressekonferanse i Drammen.

Mangler tolker Alle de 23  er siktet for grovt skadeverk, som har en strafferamme på seks års fengsel.

- Mangel på tolker er det store praktiske problemet i første omgang. Det er midt i sommerferien, og foreløpig har vi bare fått tak i to tolker. Vi skal prate med mange flere enn de 23 som er pågrepet, mange er irakiske kurdere som trenger tolk, sier politimesteren.

I løpet av torsdagen regner hun med at noen av de 23 blir sluppet løs og kjørt tilbake til UDIs ventemottak. De hjemløse i Lier er nå spredt til Hurdal og andre mottak.

- Det er også sannsynlig at noen blir framstilt for varetektsfengsling. Det skjer fredag, sier politimester Fossen.
 
I alt 15 av de 141 beboerne på det ødelagte mottaket har vært der mer enn tre år etter at de har fått endelig avslag på sine asylsøknader. 

Ikke svar fra Kurdistan Utsendelse til Nord-Irak er en av hovedutfordringene til Politiets utlendingsenhet.
  
- Siden februar i år har vi praktisk talt ikke hatt noen kommunikasjon med de regionale selvstyremyndighetene KRG (Kurdistan Regional Government).  Vi har nesten ikke fått noen svar på konkrete spørsmål vi er helt avhengig av å få avklart for å sende folk hjem. Vi får i beste fall generelle svar som "at det er vanskelig her nå, sier fungerende leder for Politiets utlendingsenhet, Svein Arne Hansen, til Dagbladet. 

I går forklarte Hansen på Dagbladet.no hvorfor det ikke bare er å sette avviste asylsøkere på et fly til landet de stammer fra.  

 PARADOKS:  De skyldige bak storbrannen i Lier kan bli værende lenger i Norge, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt. Politiets utlendingsenhet og fungerende leder Svein Arne Hansen er i gang med å froberede utsendelse av de to minst aktive som er pågrepet og siktet for grovt skadeverk etter brannen i Lier vernemottak. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
PARADOKS: De skyldige bak storbrannen i Lier kan bli værende lenger i Norge, sier politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud politidistrikt. Politiets utlendingsenhet og fungerende leder Svein Arne Hansen er i gang med å froberede utsendelse av de to minst aktive som er pågrepet og siktet for grovt skadeverk etter brannen i Lier vernemottak. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer

Minst 95 prosent av de som søker asyl har ikke gyldig ID når de kommer. 

- Vi har nå en periode hatt over 200 saker vi har jobbet mye med for å finne en løsning på. I tillegg til Irak, er det største problemer med Somalia, Eritrea og Iran, sier Hansen.  

 RASKT UT:  UDI-direktør Ida Børresen vil ha brannstifterne raskest mulig ut av landet. Men påtalemyndigheter og rettsvesen vil først ha et ord med i laget. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX
RASKT UT: UDI-direktør Ida Børresen vil ha brannstifterne raskest mulig ut av landet. Men påtalemyndigheter og rettsvesen vil først ha et ord med i laget. FOTO: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX Vis mer