PÅ BAKKEN: Det tok flere dager før brannmennene i California kunne få seg en hel natts søvn. Foto: Sebastopol Fire Department
PÅ BAKKEN: Det tok flere dager før brannmennene i California kunne få seg en hel natts søvn. Foto: Sebastopol Fire DepartmentVis mer

Skogbrannene i California

Branntragedien i California: Bildene sier mer enn tusen ord

9000 brannmenn kjempet mot skogbrannene som herjet California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brannmennene ligger rett ut. På solsenger, på bakken med steiner som hodeputer - fullstendig utslitte og utmattede etter flere dagers intenst arbeid. Alt de rekker er en kort hvil, før det bærer ut til flammene igjen, ifølge CNN.

Brannmannskapet i Sebastapol Fire Department er bare noen av de 9000 brannmennene som den siste uka har kjempet mot de 17 store og svært ødeleggende skogbrannene som har herjet i Nord-California.

- Sovet på solsenger

Onsdag denne uka var den første dagen brannmennene i branndistriktet Rincon Valley fikk sin muligheten til en hel natts søvn siden forrige søndag. På bildene brannstasjonen selv har lagt ut på stasjonens Facebook-side, kan man se hvordan de de siste dagene har lagt seg til å hvile på heller uvante steder.

- Vi har sovet på solsenger og biler underveis. Vi har hatt få pauser. Det har bare vært nok til å reise hjem og sjekke hvordan det står til med familien, forteller brannmann Fred Leuenberger, ved brannstasjonen i Santa Rosa til CNN.

SOV OVERALT: Brannmenn i California har kjempet i flere dager mot skogbrannene som har herjet. Foto: Sebastopol Fire Department
SOV OVERALT: Brannmenn i California har kjempet i flere dager mot skogbrannene som har herjet. Foto: Sebastopol Fire Department Vis mer

Mistet egen brannstasjon

Leuenberger har også publisert et bilde av mannskapet som spiser pasta laget av beboere i området.

«Disse brannmennene har dedikert seg til samfunnet. Til tross for store, personlige tap fortsetter de å jobbe dag og natt med lite og ingen hvile». Skriver han til bildet, som han postet på Instagram.

Mens brannmennene i Santa Rosa kjempet kampen mot flammene ble også deres egen brannstasjon rammet av skogbrannen. De hadde ingen steder de kunne ta middagspause og fikk servert hjemmelaget mat på plenen til Erin Terbush Byrn og Amy Ayers.

Minst 40 døde

Antall omkomne etter skogbrannene har økt til minst 40. Siden brannene brøt ut 8. oktober har 100 000 mennesker måttet evakuere hjemmene sine, melder NTB. Flere hundre mennesker er meldt savnet.

Brannmannskaper bekrefter at de har begynt å få noe kontroll over brannene, men er bekymret over at vindstyrken øker i området.

- Vi er ikke ute av denne krisesituasjonen, men vi ser noe framgang i områder hvor brannene har herjet. Vi skal klare å stoppe flammene, sier lederen i Californias beredskapstjeneste, Mark Ghilarducci.

Brannene karakteriseres som de dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie. Familiehjem har brent ned til grunnen. Familier har mistet sine nærmeste. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i fylkene Napa, Sonoma og Yuba - alle i vindistriktet nord for San Francisco.

Ifølge brannmyndighetene i delstaten har 5700 boliger og forretningsbygg blitt totalskadd.

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

Rakk ikke rømme

Overlevende etter brannene forteller til New York Times at flammene kom så fort at et øyeblikks nøling kunne bety forskjellen mellom liv og død for flere av de omkomne. Advarsler om brannene kom kun minutter eller sekunder før flammene. Da var det allerede for seint for flere å rømme, skriver avisa.

MISTET HJEMMENE: 5700 boliger er blitt totalskadd i brannen. Foto: Sebastopol Fire Department
MISTET HJEMMENE: 5700 boliger er blitt totalskadd i brannen. Foto: Sebastopol Fire Department Vis mer

Å rømme til fots var umulig da en vindstyrke på 80 kilometer i timen førte med seg flammer i svært stor hastighet.

Vindene ført til at glødende kull ble ført over Highway 101, en motorvei med seks filer som vanligvis ville fungert som en sperre for brannene.

For redningsetatene er arbeidet med å finne mennesker som har omkommet i brannen vanskelig.

Ifølge delstatens brannsjef Ken Pimlott kan det ta uker før de har funnet ut hva som forårsaket skogbrannene.